بررسی نقش بیماری کووید-۱۹ در پیدایش معماری سبز در آینده-پژوهی خانه ها بر اساس روش تحلیل لایه ای علت ها(CLA)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله انسان و محیط زیست، دوره: 19، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SRBAU-19-4_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 99
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روشنک نابغ وطن

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران

آزیتا بلالی اسکوئی

دانشیار گروه معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران.

محمدعلی کی نژاد

دکترای مهندسی محیط زیست، استاد دانشگاه هنر اسلامی تبریز، ایران.

فربد دیبا

دانش آموخته دکتری آینده پژوهی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: با شیوع بیماری کووید-۱۹ و قرنطینه خانگی، سبک زندگی انسان­ها،که رابطه مستقیمی با طرح­ریزی خانه دارد، دچار تحولات گسترده­ای شد. انسان­ها بالاجبار زمان زیادی را در خانه گذرانده و تمامی فعالیت­های روزمره خود را می­بایست از داخل خانه انجام دهند. پس با تغییر سبک زندگی نیاز به تغییر در کالبد و مفهوم خانه ضروری است و آمادگی برای مواجهه با این تغییر نیازمند شناخت آینده­های بدیل برای خانه است. روش بررسی: با استفاده از روش تحلیل لایه­ای علت­ها و تعمیق در لایه­ها و روند رفت­وبرگشتی آن، و مصاحبه نیمه­ساختاریافته با متخصصان و نخبگان زمینه تحقیق، به شناسایی استعاره­ها و گفتمان­های بدیل برای این موضوع می­پردازیم. یافته­ها: استعاره­های بدیل برای آینده خانه باتوجه به شیوع بیماری کووید-۱۹ شامل ۷ مورد می­باشند که خانه سبز از مهم­ترین آن­هاست. گفتمان­های بدیل نیز که حمایتگر استعاره­های بدیل هستند شامل طبیعت­گرایی، جبرگرایی فناورانه، اگزیستانسیالیسم و بازنگری فرهنگی می­باشند. بحث و نتیجه­گیری: دوری از طبیعت، گیاهان و فضای آزاد، به معنای دوری از زندگی اصیل و در نتیجه ایجاد حس افسردگی است که موجب بیماری­های مختلف روحی می­شود. خانه سبز باعث ایجاد سلامت و امنیت برای ساکنین خانه شده و درنتیجه رفاه و آسایش بیشتری فراهم خواهدکرد. همچنین خانه سبز با معماری خاص خود، قادر به صرفه­جویی در انرژی و حفظ بیشتر برخی از منابع خانه است. باتوجه به عوارض روحی و اقتصادی ناشی از قرنطینه خانگی در اثر شیوع بیماری کووید-۱۹، یکی از مهم­ترین عناصر برای خانه آینده توجه بسیار زیاد به فضای سبز، گیاهان، منظر و پایداری می­باشد.

کلیدواژه ها

خانه, کووید-۱۹, معماری سبز, آینده پژوهی, تحلیل لایه ای علت ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.