تعیین تراوایی با استفاده از مفهوم واحدهای جریان هیدرولیکی و شبکه عصبی مصنوعی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سی و یکمین همایش علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI31_233
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 777
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آمنه کوت زاده

کارشناسی ارشد مهندسی نفت،دانشجو،دانشگاه آزاد اسلامی واحد امیدیه

چکیده

تراوایی یکی از مهمترین پارامتر های مخازن نفتی است که در بسیاری از محاسبات و مدل سازی های مخزن نقش موثری ایفا می کند . یکی از روش های تخمین تراوایی، استفاده از مفهوم واحد های جریان هیدرولیکی Hydraulic Flow Units, HFU است . میدان مورد مطالعه میدان نفتی اهواز مخزن آسماری است که یکی از بزرگترین میادین تولیدی خشکی ایران می باشد.در این میدان اثبات شد که شاخص کیفیت سنگ RQI شاخص منطقه/زون جریانی FZI نوع سنگ گسسته DRT و اشباع 35 %جیوه 35 R Winland روشی موثر جهت دسته بندی نوع سنگ می باشند.مدت زمان زیادی است که تشخیص داده شده است که بهترین حالت برقراری ارتباط میان تخلخل-تراوایی با استفاده از داده های مغزه بر اساس دسته بندی سنگی داده های مغزه آنها بدست می آید .علاوه بر این ، مراحل انجام این روش در مدل سازی مخزن موردنظر در پاراگراف زیر توضیح داده شده است: در این مطالعه ابتدا داده های مغزه معمول برای تعیین دسته بندی سنگی در فواصل مغزه گیِری شده مورد استفاده قرار گرفتند . مقادیر چاههای نمودارگیری شده در عمق های مغزه گیری شده تعیین و نرمالیزه شده و با دسته بندی سنگی محاسبه شده با استفاده از داده های مغزه مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند . پس از آن به دلیل اینکه با استفاده از مدل های خطی که جهت پیش بینی دسته بندی سنگی در فواصل و چاههای مغزه گیری شده ارتباطی مناسب بادرصد خطای کم بین شاخص منطقه جریانی و داده های نمودارگیری برقرار نگردید ناگزیر در مرحله بعد با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی مدلی ارایه گردید که تراوایی و شاخص منطقه جریانی برای تمام چاههای نمودارگیری شده را فراهم می کند که در واقع شبکه عصبی مدلی با ضریب همبستگی بسیار خوبی 0.99 = R2 بین تراوایی مغزه و تراوایی پیش بینی شده و همچنین 0/98 = R2 بین شاخص منطقه جریانی محاسبه شده توسط اطلاعات مغزه و شاخص منطقه جریانی پیش بینی شده در ارتباط با داده های لاگ ارایه داد.

کلیدواژه ها

تراوایی، واحد های جریان هیدرولیکی ، دسته بندی سنگی،شبکه عصبی مصنوعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.