شبیه سازی هیدروگراف جریان با استفاده از مدل مخزن خطی ناش در آبخیز جعفرآباد استان گلستان

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله علوم و مهندسی آبخیزداری ایران، دوره: 3، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_JWMS-3-6_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رئوف مصطفی زاده

Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

عبدالرضا بهره مند

Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

چکیده

برآورد واکنش رواناب در حوزه های فاقد آمار همواره مورد توجه هیدرولوژیست ها و سازمان های مدیریت منابع آب در برنامه ریزی، توسعه و اجرای بسیاری از پروژه ها بوده است. این پژوهش با هدف کاربرد مدل آبشاری ناش در پیش بینی شکل، ابعاد و روند هیدروگراف سیل در آبخیز جنگلی جعفرآباد استان گلستان با مساحتی در حدود ۱۰۹ کیلومترمربع، انجام شده است. پس از تهیه­ی آمار دبی و بارش ساعتی ایستگاه­های منطقه، با استفاده از روش گشتاور مقادیر و مدل ناش در ۳۳ رویداد واقعی رگبار و سیل متناظر تعیین شد. با در نظر گرفتن میانگین پارامترهای واسنجی شده، نتایج مدل ناش برای چهار رویداد دیگر اعتبارسنجی شد. جهت ارزیابی نتایج از معیارهای آماری استفاده گردید. مقایسه­ی هیدروگراف های شبیه سازی شده و معیار ارزیابی نش- ساتکلیف، به میزان میانگین ۷۰ درصد نشان از تطابق مناسب نتایج مدل با داده های ثبت شده است. همچنین درصد خطای نسبی در دبی پیک، درصد خطای نسبی در زمان تا اوج و خطای برآورد حجم جریان به ترتیب برابر ۷/۱۰، ۲۵/۱۰ و ۷/۲۵ درصد بوده است و نیز میانگین مجموع مربعات باقیمانده ها ۹۴/۳ می باشد. بر اساس نتایج پژوهش، دقت روش گشتاور در برآورد پارامترهای و از داده های بارش و رواناب شایان توجه است. به منظور توسعه و کاربرد مدل ناش در آبخیز های فاقد آمار مشابه، برآورد منطقه ای پارامترهای و در این مدل هیدرولوژیک توصیه می شود.

کلیدواژه ها

Rainfall-Runoff Modeling, Nash\'s Linear Reservoir Model, IUH, Moment Method and Jafar-Abad Watershed., مدل سازی بارش- رواناب، مدل مخزن خطی ناش، هیدروگراف واحد لحظه ای، روش گشتاور، آبخیز جعفرآباد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.