تعیین لایه های مخزنی سازند ایلام براساس مطالعات رخساره ای و لرزه ای در جنوب شرقی خلیج فارس

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-25-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 46
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید خانجانی

روه زمین شناسی، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

سیدرضا موسوی حرمی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

حسین رحیم پور بناب

دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، ایران

محمدرضا کمالی

پژوهشکده اکتشاف و تولید، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران، ایران

علی چهرازی

شرکت نفت فلات قاره، شرکت ملی نفت ایران، تهران، ایران

چکیده

سازند ایلام (سانتونین- کامپانین) یکی از مخازن مهم گروه بنگستان می باشد که به طور عمده از سنگ های کربناته تشکیل شده است. در این مطالعه رخساره ها، محیط رسوب گذاری و کیفیت مخزنی سازند ایلام در یکی از میادین جنوب شرقی خلیج فارس مورد بررسی قرار گرفت. با بررسی های رخساره ای مشخص گردید که رسوبات این سازند در یک محیط رسوبی رمپ کربناته کم شیب و کم عمق برجای گذاشته شده است. بخش اعظم توالی ها در چاه های مورد مطالعه میدان مذکور از رخساره های مربوط به محیط های دریای باز کم عمق و دریای محدود تشکیل شده است. لایه های نازکی از رخساره های مربوط به بخش های عمیق تر رمپ میانی و خارجی نیز در بخش هایی از توالی ها وجود دارد. سازند ایلام براساس ویژگی های مخزنی و رخساره ای به ۷ لایه مخزنی تقسیم گردید. لایه فوقانی از رسوبات کربناته دوباره حمل و نقل یافته در یک ساختار کانال مانند با روند شرقی غربی تشکیل شده است. سایر لایه ها عبارتند از Aا، E ،D ،C ،B و F که لایه مخزنی A با ضخامت m ۳۵ و تخلخل ۱۸% متخلخل ترین لایه سازند ایلام می باشد، بعد از آن به ترتیب لایه های E ،C نهشته های کربناته دوباره حمل و نقل یافته B ،D و F قرار می گیرند. لایه F با تخلخل متوسط کمتر از ۵% و تراوایی کمتر از md ۳۸۱ /۰ از کیفیت مخزنی مناسبی برخوردار نمی باشد. موقعیت و نحوه قرارگیری این لایه ها توسط داده های لرزه ای در میدان مورد مطالعه مشخص گردید.

کلیدواژه ها

سازند ایلام, مدل رسوبی, داده های لرزه ای, لایه های مخزنی و رخساره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.