عوامل ساختاری موثر بر فساد اداری با رویکرد اسلامی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش ملی ارتقای شفافیت و نقش آن در سلامت اداری و مبارزه با فساد
  • کد COI اختصاصی: HBAZRESI01_270
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 33
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمدامین حسینی

ابوطالب خدمتی

چکیده

تجربه نشان می دهد جوامع و کشورهایی که ازنظر منابع طبیعی ، ذخایر زیرزمینی و امکانات بالقوه (اعم از نیروی انسانی و منابع مادی) غنی هستند، اما بیشتر مردم آنها در فقر و تنگدستی زندگی می کنند و قادر به تامین معیشت زندگی و استاندارد قابل قبولی از سطح زندگی نیستند و تنها درصدی اندک، خاص و مشخص از ثروتهای کلان برخوردارند، فساد در آنها گسترده و شایع است و گاهی این شیوع و گستردگی فساد به حدی افزایش پیدا می کند که ریشه کن کردن و از بین بردن آن، غیرممکن به نظر می رسد. ریشه کنی فساد و یا دست کم کاهش آن، جز در صورت شناخت علل و عوامل اصلی به وجودآورنده فساد و آشنایی با دلایل و ریشه های آن، امکانپذیر نیست . شناخت ریشه ها و عوامل اصلی که موجب ایجاد فساد در نظام اداری، اقتصادی و سیاسی می شوند، یکی از شرایط اصلی و مقدمه لازم برای مبارزه با فساد و ریشه کنی آن است . فساد، ریشه ها و عوامل بسیار متعددی دارد؛ ولی عمدهترین و شاخص ترین علل بروز فساد در نظام اداری را می توان در عوامل ذیل خلاصه کرد:نظام نادرست گزینش و استخدام و به سخن دیگر، فساد استخدامی ؛ ضعف ها و خلاهای نظارتی و غیر جامع بودننظام کنترل و نظارت؛ سیستم غیراصولی و ناعادلانه ارزشیابی ؛ کم و ناکافی بودن حقوق و مزایای کارکنان، روشن نبودن وظایف و خلاهای قانونی ؛ تبعیض و بی عدالتی ؛ نبودن سازوکار دقیق و جامع پاسخگویی ؛ جامع نبودن سیستم پاداش و تشویق ؛ نگرش نادرست به مدیریت و کار در سازمان؛ فاصله گرفتن از ارزشهای معنوی و اخلاقی ؛ غلبه فرهنگ قانونگریزی؛ غلبه فرهنگ منفعت طلبی و خودخواهی ؛ گسترش فرهنگ اشرافی گری تجمل خواهی ؛ کاهش سطح وجدانکاری و ترجیح منافع فردی بر منافع گروهی .

کلیدواژه ها

مبارزه، فساد، اداری، رویکرد اسلامی ، اخلاق، عوامل ساختاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.