شفافیت لابی گری در بخش عمومی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش ملی ارتقای شفافیت و نقش آن در سلامت اداری و مبارزه با فساد
  • کد COI اختصاصی: HBAZRESI01_044
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 49
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی علاءالدینی

چکیده

لابی به معنای تاثیرگذاری افراد، شرکت ها و موسسات خارج از بخش عمومی بر نظرات، دیدگاهها، تصمیمات، سیاست ها و قوانین موضوعه مقامات دولت به منظور کسب منفعت و با انگیزههای مختلف است . به رغم ذهنیت منفی موجود درباره آن، کارکردهای مثبتی در بهبود و ارتقای سیاست های عمومی داشته و دارد. لابی گری در قرن جدید یک فعالیت مهم و لابی گر مکمل سیاست گذار در فرآیند سیاست گذاری عمومی و یک عنصر موثر در بهبود سیاست های عمومی به نفع شهروندان است . کشورهای پیشرو در توسعه نظامات حکمرانی ، لابی گری را به رسمیت شناخته و با نظاممند و قانونمند کردن آن سعی در استفاده از جنبه های مثبت آن دارند. آنها با وضع قوانین مرتبط با لابی گری، اقدام به شفافسازی اقدامات لابی نمودهاند تا از بروز فسادهای احتمالی جلوگیری نمایند. در این قوانین لابیست ها و حوزههای لابی مجاز آنها شناسایی و ساماندهی شده و لابی گران مجاز باید لابی های خود را در سامانه های مرتبط ثبت نمایند. همچنین مقامات دولتی فقط می توانند با لابی گران مجاز لابی کنند و با اجرای ضوابط دستورکار باز و ثبت خاطرات کاری روزانه ، مردم و نخبگان را از مجموعه ملاقاتها و جلسات خود با لابی گران آگاه نمایند. مشاوران و رسانه های اجتماعی غیردولتی نیز به عنوان اثرگذار بر تصمیمات دولت نیز باید شفاف باشند تا سوگیری تاثیرات آنها رصد شود. امروزه وجود لابی در بخش عمومی کشور بر کسی پوشیده نیست و لازم است تا قوانینی به منظور ساماندهی و شفافسازی آن وضع گردد.

کلیدواژه ها

لابی ، لابی گری، شفافیت ، فساد، سیاست

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.