بررسی اثربخشی فعال سازی رفتاری بر تمایل به انتخاب نوع زایمان در زنان نخست زا شهرستان کرج

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی خود مراقبتی و سلامت در گروه های آسیب پذیر
  • کد COI اختصاصی: CSVG01_083
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا گائینی

دانشجوی دکتری گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سمنان، سمنان، ایران

نعمت ستوده اصل

دانشیار، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سمنان، سمنان، ایران

آمنه معاضدیان

استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سمنان، سمنان، ایران

شاهرخ مکوند حسینی

دانشیار، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سمنان، سمنان، ایران

چکیده

زمینه و هدف: امروزه سزارین در برخی جوامع حالت تجملی به خود گرفته و از آن در موارد غیر ضروری استفاده می شود. نتایج بررسی مرکز کنترل بیماری ها (CDC)و مرکز ملی آمار سلامت(NCHS) نشان می دهد که تعداد سزارین هایی انتخابی در مناطق آسیایی رو به افزایش است. در ایران شیوع سزارین از ۲۶درصد تا ۶۰درصد و حتی در برخی مراکز خصوصی حدود ۹۰درصد گزارش شده است. شیوع سزارین در تهران ۶۶/۵ درصد گزارش شد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر فعال سازی رفتاری بر تمایل به انتخاب زایمان طبیعی بود.روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی بود. ۹۶ زن باردار با زایمان نخست مراجعه کننده به بیمارستان شهید مدنی کرج(۱۴۰۰) به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه تکنیک فعال سازی رفتاری و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت مداخله قرار گرفت. فعال سازی رفتاری یکی از روش های درمانی موج سوم روان درمانی است که هدف آن، تقویت کارکرد ایگو و مسئولیت پذیری ازطریق و ارائه احساس تعالی است. پرسشنامه این پژوهش شامل سوالاتی جهت کسب اطلاعات دموگرافیک و انتخاب نوع زایمان بود. جهت آنالیز داده ها از آزمون مک نمار و SPSS ۱۶ استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد، قبل مداخله بین دو گروه از نظر انتخاب نوع زایمان تفاوت معنی داری وجود نداشت(۰/۰۵< P) اما پس از مداخله، اختلاف دو گروه معنی دار بود(۰/۰۰۱> P) (جدول ۱). نتیجه گیری: درصد انتخاب زایمان سزارین در زنان با زایمان اول بالامی باشد. دریافت مداخله روان شناختی فعال سازی رفتاری در دوران بارداری و ارائه آموزش های لازم به میزان زیادی زنان را در انتخاب روش صحیح زایمان راهنمایی می کند.

کلیدواژه ها

فعال سازی رفتاری ، زنان نخست زا، سزارین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.