استفاده از شاخص های RCSA و RCA در تعیین مزیت نسبی و بازارهای هدف صادرات خرمای ایران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: همایش ملی و جشنواره علمی خرمای ایران
  • کد COI اختصاصی: IRANDATE01_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4705
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد شهرکی

استادیار گروه اقتصاد دانشگاه سیستان و بلوچستان

علی سردار شهرکی

دانش آموخته اقتصاد کشاورزی دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

خرما یکی از محصولات مهم باغی ایران است که بخشی از صادرات غیر نفتی کشور را تشکیل می دهد و صادرات آن دارای نوسانات بوده است. این پژوهش با هدف بررسی قدرت رقابت صادراتی خرما ایران بررسی گردیده است. اطلاعات مورد نیاز تولید و صادرات طی سال های 2005-1995 از سایت های uncomtrade و FAO و مطالعات اسنادی بدست آمده است. برای تحلیل داده ها از شاخص های RCSA و RCA استفاده شده است. نتایج نشان می دهد به طور متوسط طی دوره مورد بررسی 82 درصد از کل صادرات خرما ایران به 7 کشور عمده طرف تجاری ایران از جمله امارات متحده عرب، روسیه، تاجیکستان، بحرین، کویت، فرانسه و بلغارستان صورت گرفته است که در بین این کشورها روسیه و امارات متحده عرب بزرگترین بازارهای هدف صادراتی این محصول هستند. همچنین شاخص های مزیت نسبی آشکار شده (RCA) و مزیت نسبی آشکار شده متقارن (RCSA) اندازه گیری شده اندکه نشان می دهد کشور ایران در سال های 1995 تا 2004 دارای عدم مزیت نسبی است و تنها در سال 2005 مزیت نسبی دارد. RCA طی سال های 1997 تا 2004 روند صعودی- نزولی داشته است؛ اما از آنجا که مقدار این شاخص بین صفر و یک بوده نشان دهنده عدم وجود مزیت نسبی است. شاخص مزیت نسبی RSCA نیز منفی است که نشان دهنده عدم مزیت نسبی است و نتایج به دست آمده از شاخص مزیت نسبی RCA را تایید می کنند.

کلیدواژه ها

مزیت نسبی صادراتی، خرما ، بازارهای هدف RSCA ،RCA

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.