ابعاد خط مشی های عمومی در حوزه ی تدوین با رویکرد تمدن اسلامی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات بنیادین تمدن نوین اسلامی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NIC-6-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 74
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود حسین پور

دانشیار مدیریت دولتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

فتاح شریف زاده

استاد مدیریت دولتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

وجه الله قربانی زاده

استاد مدیریت دولتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

یوسف زال

دانش آموخته ی دکترای مدیریت دولتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

چکیده

خط مشی عمومی معین می کند که چه فعالیت ها و اقداماتی در بخش عمومی باید انجام پذیرد و چه اقداماتی نباید انجام گیرد. فرآیند خط مشی گذاری عمومی شامل مراحل شناخت، بیان مسئله، طرح مسئله، تدوین، قانونی کردن و مشروعیت بخشیدن، ابلاغ و اجرا و درنهایت ارزشیابی می باشد. اکنون ضرورت شناخت ابعاد خط مشی های عمومی در حوزه ی تدوین، در جهت تحقق تمدن نوین اسلامی حائز اهمیت است. لذا هدف از این پژوهش، استخراج ابعاد خط مشی های عمومی در حوزه ی تدوین با رویکرد تمدن اسلامی می باشد. روش تحقیق، تحلیل محتوای کیفی، با رویکرد مضمون (تم) و از طریق مصاحبه ی باز نیمه ساختاریافته ی محقق ساخته با خبرگان و صاحب نظران در حوزه ی خط مشی گذاری و تاریخ و تمدن می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که مضامین فراگیر، به عنوان ابعاد خط مشی های عمومی در حوزه ی تدوین با رویکرد تمدن اسلامی عبارت اند از: پیشرفت و سازندگی، تعادل، شناخت، تکامل، رسالت، عقلانیت جامع، مکتب، مبارزه با نظام سلطه­گری، اسلام گرایی و سیاست. نتیجه گیری کلی اشاره به آن دارد که ابعاد و مضامین فراگیر استخراج شده در حوزه ی قانون گذاری و تدوین، می تواند به عنوان نقشه ی راه و سیاست برای سازمان ها و موسسات دولتی در حوزه ی اجرا و ارزشیابی مثمرثمر باشد.

کلیدواژه ها

تدوین, تمدن اسلامی, تمدن نوین اسلامی, خط­مشی­های عمومی, رویکرد تمدنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.