بررسی خوف و رجا در منطق الطیر عطار

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی مطالعات کاربردی در فرآیندهای تعلیم و تربیت
  • کد COI اختصاصی: EBRCCONF03_0471
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 97
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام ولایتی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج ،عضو گروه زبان و ادبیاتفارسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یاسوج

محمد هادی خالقزاده

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج ،عضو گروه زبان و ادبیاتفارسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یاسوج

چکیده

از میان انواع خوف، بی شترین خوفی که در منطق الطیر دیده می شود، خوف از عادت به شهوات ا ست که سرچ شمه ی همه ی بدیها و ز شتیها ست و عطار معتقد است که همه ی هم صوفی باید صرف سرکوبی این دشمن پنهان ستیز که اصل و منشاء همه ی مفاسد اخلاقی است بشود. این نوع از خوف در مشایخ صوفیه و عرفای برجسته نظیر عطار راه نداردو اما خوفی که بر لد متقین غالب است ، خوف سوء خاتمه است که دلهای عارفین از آن پاره پاره است ؛ زیرا که در آن وقت امر، صعب و خطرناک است . بالاترین این اقسام خوف سابقه است که خوف از روز ازل می باشد. و در واقع می توان گفت خوف از سوء عاقبت بزرگترین خوفی است که بزرگان متصوفه همچنین عطار گرفتار آن بودند و همواره بیم آن داشتند که در لحظات واپسین عمر گرفتار تلوین شوند و بر اثر پرسش و تاملات خاصی که برای آنها ایجاد شده، در حالت تردیدی که نزدیک است به کفر بینجامد از دنیا بروند. در بین اقسام رجاء در منطق الطیر هر سه ق سم مشهود است و علاوه بر آنها رجای عموم مسلمین ، جاءر شفاعت عذرخواه گناهکاران امت ، پیامبر رووف و رحیم نیز در آن متبلور گشته و نشان از اصالت اعتقاد و ایمان شاعر دارد و از میان اقسام رجاء در منطق الطیر رجای گشایش و سعه ی رحمت بسامد بیشتری نسبت به انواع دیگر رجاء دارد که این خود اهمیت و تاکید عطار را به این قسم از رجاء می رساند. حالت مذموم و ناپسند، ناامیدی نیز درمنطق الطیر مشهود است . ولی هر زمانی که این حالت در مرغان پدیدار می شود، در نهایت به رجاء ختم می گردد.

کلیدواژه ها

خوف،عطار،رجاء،اقسام

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.