اثربخشی آموزش مثبت نگر با تاکید بر آموزه های اسلامی بر نارسایی هیجانی، خودارزشمندی و انعطاف پذیری شناختی در نوجوانان تک سرپرست

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و دومین همایش ملی روان شناسی و دین
  • کد COI اختصاصی: CPRUMA02_188
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدامین عباسی مقدم

کارشناسی ارشد روانشناسی مثبت گرا

جلال وهابی همابادی

استادیار گروه معارف اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نایین، نایین، ایران

چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مثبت نگر با تاکید بر آموزه های اسلامی بر نارسایی هیجانی، خودارزشمندی و انعطاف پذیری شناختی در نوجوانان تک سرپرست انجام شد. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و با استفاده از طرح پیش آزمون - پس ازمون با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه پسران تک سرپرست دبیرستان علوی شهر اصفهان در سال ۱۴۰۲-۱۴۰۱ بود. از میان جامعه آماری با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه و براساس نمرات پرسشنامه نارسایی هیجانی تورنتو (۲۰ بگبی، پارکر و تیلور) ۱۹۹۴ پرسشنامه خودارزشمندی (کراکر و همکاران) ۲۰۰۳ و پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی (دنیس و واندروال)، ۲۰۱۰ در پیشتست، ۳۰ نفر که دارای ملاک های ورود و خروج بودند نمونه آماری را تشکیل دادند. این ۳۰ نفر به طور تصادفی در ۲ گروه ۱۵ نفره آزمایش و کنترل گزینش شدند که گروه آزمایش، آموزش مثبت نگر با تاکید بر آموزه های اسلامی را دریافت کرد و گروه کنترل درمانی دریافت نکرد. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس و برای تسریع در ننتایج حاصله از نرم افزار SPSS۲۲ استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که اموزش مثبت نگر با تاکید بر آموزه های اسلامی به طور معناداری منجر به کاهش نارسایی هیجانی (دشواری در تشخیص احساس ها، دشواری در توصیف احساس ها ، تفکر برونمدار) افزایش خودارزشمندی (رقابت و برتری بر دیگران، داشتن ظاهری زیبا، تایید دیگران، پرهیزگاری، حمایت خانواده، عشق خدا و شایستگی تحصیلی) و افزایش انعطاف پذیری شناختی در نوجوانان تک سرپرست می شود. P< ۰/۰۵ در نتیجه می توان از آموزش مثبت نگر با تاکید بر اموزه های اسلامی در جهت کاهش نارسایی هیجانی وافزایش خودارزمندی و انعطاف پذیری شناختی در نوجوانان تک سرپرست استفاده نمود.

کلیدواژه ها

آموزش مثبت نگر با تاکید بر آموزه های اسلامی، نارسایی هیجانی، خودارزشمندی، انعطاف پذیری شناختی، نوجوانان تک سرپرست

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.