نقد تعارض آموزههای قرآن کریم با حریت اخلاقی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نهمین همایش علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم تربیتی و روانشناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: EPCONF09_338
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 100
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم مومنی

دانشجوی دکتری مدرسی معارف اسلامی ، دانشگاه معارف اسلامی

فاطمه مرادعلیزاده

کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث ، دانشگاه تهران، پردیس فارابی

سیده معصومه حسینی قلعه بهمن

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث ، دانشگاه تهران، پردیس فارابی

چکیده

یکی از مباحث مورد توجه در باب شرایط عمل اخلاقی ، این است که عمل اخلاقی ، نباید با برخی از انگیزه ها آمیخته باشد. با در نظر گرفتن این نکته که این آمیختگی می تواند برآمده از منشا الزام عامل اخلاقی باشد، از این رو عده ای نیز معتقدند که منشا عمل اخلاقی نباید ناشی از اموری مانند تشویق و تنبیه باشد از همین جهت برخی به نظام اخلاقی قرآن ایراد وارد ساخته اند مبنی بر این که آیات قرآن با بیان تشویق ها و تنبیه هایی کوشیده است تا فاعل اخلاقی را به عمل وادارد، در حالی که چنین عاملی به عنوان منشا فعل اخلاقی ، با روح اخلاق ناسازگار است . زاین رو در این پژوهش با رویکردی توصیفی - تحلیلی به بررسی انگیزهها و سلسله مراتب داشتن آن از نگاه آموزههای قرآن کریم پرداخته ، در ادامه متذکر می شویم که اصول و قواعد اخلاقی در مرحله ابتدایی جهت فراگیری نیازمند ضمانت اجرا بوده و بسیاری از این آیات جنبه غفلت زدایی داشته و عمل اخلاقی با لحاظ حسن و قبح افعال مورد توجه قرآن بوده است . در واقع با این بیان نشان می دهیم که این ایرادات از نگاه تک بعدی به قرآن کریم و عدم لحاظ منظومه وار بودن آموزههای آن نشات گرفته است .

کلیدواژه ها

اخلاق، انگیزه اخلاقی ، اخلاق قرآنی ، حریت اخلاقی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.