توسعه ظرفیت اصلاح نظام اداری در پرتو سازمان هوشمند با رویکرد داده بنیاد

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهش های مدیریت منابع سازمانی، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ORMR-9-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجمه مهدی بیگی

Ph.D Candidate of Management – HRM, Faculty of Management and Economics, University of Sistan & Blouchestan, Zahedan, Iran.

امین رضا کمالیان

Associate Prof., Department of Management, Faculty of Management and Economics, University of Sistan & Blouchestan, Zahedan, Iran.

نورمحمد یعقوبی

Prof., Department of Management, Faculty of Management and Economics, University of Sistan & Blouchestan, Zahedan, Iran.

علی اصغر پورعزت

Prof., Department of Management, Faculty of Management, University of Tehran, Tehran, Iran

محمدحسین رونقی

Assistant professor, Department of management, college of economics, management and social sciences, Shiraz University, Shiraz, Iran.

چکیده

یکی از محورهای نقشه راه اصلاح نظام اداری ایران و سیاست های کلان اداری، موضوع توسعه دولت الکترونیک و هوشمند سازی اداری در راستای تسهیل خدمت رسانی به مردم است. در همین راستا هدف پژوهش حاضر ارائه مدلی جامع برای معرفی سازمان هوشمند است. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و به روش داده بنیاد انجام شد. نخست با انتخاب ۱۷ نفر از اعضای هیات علمی و کارشناسان حوزه سازمان و مدیریت به روش نمونه گیری نظری، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار یافته ای انجام شد و داده های حاصل از آنها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه و تحلیل شدند و ۲۳۰ کد اولیه استخراج و ۷۲ مفهوم و ۱۷ مقوله احصا گردید. به منظور اعتبارسنجی مدل، از روش دلفی استفاده شد و به روش نمونه گیری گلوله برفی و باتوجه به سوابق تحصیلی، پژوهشی یا اجرایی در حوزه سازمان و مدیریت ۳۱ نفر به عنوان اعضای پانل خبرگان انتخاب شدند و پرسشنامه تنظیم شده بر اساس مولفه های مدل در اختیار ایشان قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از روش دلفی، میزان شاخص اجماع در دوره های سه گانه افزایش پیدا کرد، به این ترتیب که مقدار ضریب هماهنگی کندال در دور سوم بالاتر از ۷/۰ بود که نشان از اجماع قوی در بین خبرگان در خصوص مولفه های مدل داشت. به این ترتیب مدل سازمان هوشمند با دو عامل علی درون و برون سازمانی، عوامل زمینه ای فناوری اطلاعات، مدیریت هوشمند، مدیریت دانش، سرمایه انسانی، تجهیزات و زیرساخت ها، ساختار سازمانی و سازمان یادگیرنده، عوامل مداخله گر فرهنگ توسعه گرا، اعتماد، تعهد و عدالت سازمانی، راهبردهای حاکمیت فناوری اطلاعات و مدیریت دانش و پیامدهای درون سازمانی و برون سازمانی شکل گرفت.

کلیدواژه ها

Smart Organiation, Administrative System Reform, Grounded Theory., سازمان هوشمند, اصلاح نظام اداری, داده بنیاد.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.