بازاریابی عصبی: بررسی اثر رنگ بر امواج مغزی در ناحیه فرونتال با تاکید بر نقش جنسیت (مورد مطالعه: بشقاب های میناکاری شده)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهش های مدیریت منابع سازمانی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ORMR-10-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 75
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا رحیلی

Master student, Faculty of Economic and Administrative Sciences, Mazandaran University, Babolsar, Iran.

میثم شیرخدایی

Associate prof., Faculty of Economic and Administrative Sciences, Mazandaran University, Babolsar, Iran.

سمیه نامدارطجری

Associate prof., Faculty of Sports Sciences, Mazandaran University, Babolsar, Iran.

فرزام فرزان

Associate prof., Faculty of Sports Sciences, Mazandaran University, Babolsar, Iran.

چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی اثر محرک رنگ بشقاب های میناکاری شده بر تغییرات توان باند فرکانسی تتا، آلفا و بتای امواج مغزی با تاکید بر عامل جنسیت به عنوان یک متغیر جمعیت شناختی منتخب بود تا به این سوال پاسخ داده شود که فعالیت بیوالکتریک قشر مغز تحت تاثیر عنصر رنگ در یک کالای تجملی فرهنگی مانند بشقاب میناکاری شده در مقایسه بین دو جنس زن و مرد چگونه تغییر می کند. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است و با طرح نیمه تجربی انجام شده است. به این منظور الکتروانسفالوگرافی در دو ناحیه F۳ و F۴ طی مشاهده ویدئوی تجاری مربوط به بشقاب میناکاری شده در چهار رنگ آبی، زرد، سبز و قرمز در دو گروه مردان و زنان ثبت شد. داده ها با استفاده از سامانه بایوفیدبک ۲۰۰۰ شرکت شفرد اتریش در حین نمایش ویدئوی تجاری ثبت شد. پردازش داده های EEG با استفاده از نرم افزار متلب ۲۰۱۸ و مقایسه آماری با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه ۲۰ با روش آزمون تحلیل واریانس چندعاملی انجام شد. نتایج نشان داد که عامل رنگ اثر معناداری بر توان باند فرکانسی تتا، آلفا و بتا ندارد. برخلاف آن اثر جنسیت معنادار بود و الگوی الکتروانسفالوگرافی مغز شرکت کنندگان فارغ از رنگ در دو جنس زن و مرد متفاوت بود، به طوری که توان عادی شده الکتروانسفالوگرافی زنان در تمامی رنگ ها بیشتر از مردها مشاهده شد. بنابراین رنگ درباره کالای تجملی فرهنگی نتوانست اثر متفاوتی بر الگوی الکتروانسفالوگراف ناحیه فرونتال گروه زنان و مردان بگذارد، اما قشر مغزی زنان زمان پردازش رنگ های مختلف نسبت به مردان فعال تر عمل کرد.

کلیدواژه ها

Neuro Marketing, Electroencephalography, Frequency Band power, Luxury Goods and Cultural Goods., بازاریابی عصبی, الکتروانسفالوگرافی, توان باند فرکانسی, کالای تجملی و کالای فرهنگی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.