بررسی و مقایسه میزان بازدهی و استخراج ترکیبات رنگی و طبیعی چغندر قرمز با استفاده از روش های عصاره گیری خیساندن و فراصوت

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 13، شماره: 52
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-13-52_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 46
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Azadeh Zohuri

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

Farideh Tabatabai Yazdi

دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

Seyed Ali Mortazavi

استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

Fakhri Shahidi

استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

چکیده امروزه استفاده از ترکیبات طبیعی به جای ترکیبات سنتزی و به عنوان افزودنی­های غذایی، رنگ و دارو بسیار مورد توجه است. چغندر قرمز دارای بتاسیانین است که برای رنگ کردن بستنی، مربا و کنسرو میوه­جات استفاده می­شود. امروزه تقاضای رو به رشدی برای توسعه روش­های کارآمدتر و موثرتر برای استخراج ترکیبات فعال موجود در مواد گیاهی وجود دارد. هدف از این پژوهش استخراج عصاره از چغندر قرمز و مقایسه ویژگی های عصاره­ها بر مبنای راندمان استحصال عصاره، میزان استحصال رنگدانه­های بتاسیانین و بتازانتین، میزان قند کل و ماده جامد محلول عصاره­ها بوده است. عصاره­گیری به دو روش فراصوت و خیساندن با حلال­های آب و اتانول و آب-اتانول به نسبت۱:۱ انجام شد. نتایج نشان داد عصاره گیری به روش فراصوت با حلال آب- اتانول بیشترین (۶۲%) و عصاره حاصل از روش خیساندن با حلال اتانول کمترین (۸/۴%) راندمان را داراست. در عصاره گیری به روش فراصوت با حلال آبی بیشترین میزان بتاسیانین به دست آمد و کمترین میزان مربوط یه عصاره حاصل از حلال اتانول به روش خیساندن بود. در میزان بتازانتین استخراج شده، روش­های فراصوت و خیساندن تفاوت معنی­داری نداشته و تفاوت در نوع حلال می­باشد، به­طوری­که حلال­های آب و آب-اتانول به ترتیب با جذب­های ۳۸۹/۱و ۳۲/۱ نسبت به حلال اتانول با میزان جذب ۳/۰ بتازانتین بیشتری استخراج نمودند. حلال آبی بیشترین میزان قند(۴۸/۱ مولار) و حلال اتانولی کمترین میزان قند(۱۴۶/۱مولار) را استخراج کردند. همچنین در عصاره­گیری به روش فراصوت میزان قند بیشتری نسبت به روش خیساندن استخراج شد(به ترتیب ۵۸/۱و ۹۹/۰مولار). استفاده از روش فراصوت با توجه به راندمان استحصال بیشتر در مدت زمان کمتر، روش مناسب­تری است. با این روش رنگدانه­ و قند بیشتری نسبت به روش خیساندن استخراج می­شود. حلال آبی در میان حلال­های استفاده شده بتاسیانین، بتازانتین و قند بیشتری از چغندر قرمز استخراج نمود.

کلیدواژه ها

Key words: Redbeet, Betacyanin, Betaxanthin, Ultrasound, Maceration, کلید واژگان: چغندر قرمز, بتاسیانین, بتازانتین, فراصوت, خیساندن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.