فراتحلیل درمان های موثر در کاهش اضطراب کودکان
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 10، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_CHILD-10-2_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 221
نویسندگان
Department of Psychology, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
Department of Psychology, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
Department of Psychology, Faculty of Literature and Humanities, University of Guilan, Rasht, Iran
Department of Psychology, Faculty of Literature and Humanities, University of Guilan, Rasht, Iran
چکیده
زمینه و هدف: اضطراب از اختلالات شایع دوران کودکی است که علاوه بر درمانهای دارویی از مداخلات و درمانهای روانشناختی جهت کاهش آن استفاده شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی فراتحلیل درمان های موثر در کاهش اضطراب کودکان اجرا شد. روش: در این فراتحلیل، جامعه آماری شامل پژوهش های در دسترس مرتبط با مداخلات درمانی غیردارویی اضطراب کودکان در داخل و خارج کشور ایران بوده است که در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ در پایگاه های علمی (Google scholar, pub Med, since Direct, NCBI, Taylor & Francis Online, SID Magiran, ensani) منتشر شدهاند و با کلیدواژه های اختلال اضطراب، اضطراب جدایی، اضطراب اجتماعی، فوبی خاص، اضطراب کودک، اضطراب فراگیر، درمان شناختی- رفتاری، بازی درمانی، رفتاردرمانی، قصه درمانی، هنردرمانی، درمان پذیرش و تعهد، و درمان ذهن آگاهی جستجو شدند. نمونه آماری شامل پژوهش هایی از جامعه آماری بود که با توجه به چک لیست فراتحلیل، ملاک های ورود به پژوهش را داشته باشند که بر این اساس، ۶۵ پژوهش ملاک های ورود را داشتند و به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش تجزیه تحلیل داده ها، روش فراتحلیل بود که با استفاده از نرم افزار CMA۲ انجام شد. یافته ها: فراتحلیل بر روی پژوهش های اولیه در هشت گروه درمان انجام شد که نشان داد اندازه اثر ترکیبی به دست آمده از پژوهش های مرتبط با هر درمان، نشان دهنده اثربخشی همه مداخلات مذکور بر اضطراب کودکان بود. بر اساس میزان اندازه اثر ترکیبی اثربخشی درمان های پذیرش و تعهد (۷۵۵/۰)، قصه درمانی (۶۵۵/۰)، درمان مبتنی بر دلبستگی (۵۹۸/۰)، بازی درمانی (۵۷۵/۰)، شناختی رفتاری (۵۶۹/۰)، درمان تعامل والد کودک (۵۶۵/۰)، ذهن آگاهی (۵۳۹/۰) و هنردرمانی (۴۹۶/۰) به ترتیب بیشترین تاثیر را بر کاهش اضطراب کودکان داشته است که نتایج آزمون تحلیل واریانس یکراهه نشان داد که تفاوت بین آنها معنادار نیست (۳۵۵/۰P=، ۱۳۲/۱=۶۵,۷F). نتیجه گیری: اندازه اثر به دست آمده، اثربخش بودن مداخلات مذکور در کاهش اضطراب کودکان را نشان داد و با توجه به معنادار نبودن تفاوت میزان اثربخشی این درمانها، تمامی درمان های بیان شده می توانند در درمان اضطراب کودک به تنهایی یا به صورت تلفیقی مورد استفاده قرار گیرند.کلیدواژه ها
Meta-analysis, treatment, anxiety, child, فراتحلیل, درمان, اضطراب, کودکاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.