اثرات مهار بیان ژن Msi۲ بر الگوی بیانی مسیر Musashi۲-Numb و ژن های درگیر در تکثیر و آپوپتوز سلول های لوکمی میلوئیدی مزمن

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشی خون، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_BLOOD-14-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فروزان مرادی

صادق باباشاه

استادیار گروه ژنتیک مولکولی

مجید صادقی زاده

چکیده

چکیده سابقه و هدف بیان ژن Numb به عنوان ژن تعیین­­کننده سرنوشت سلول، سبب کاهش رشد سلول های لوکمیایی و سطوح بالای ژن Msi۲ منجر به مهار بیان ژن Numb در سلول­های لوکمی میلوئیدی مزمن می گردد. هدف[a۱]  از مطالعه، مهار ژن Msi۲ توسط استراتژی RNAi و اثرات مهار Msi۲ بر بیان محور Musashi۲-Numb و ژن­های درگیر در تکثیر و آپوپتوز سلول های لوکمیایی K۵۶۲ بود. مواد و روش ها در این مطالعه تجربی، الیگونوکلئوتید siRNA سنتتیک که ژن Msi۲ را هدف قرار می دهد، با استفاده از لیپوفکتامین به­ سلول­های K۵۶۲ به صورت دو بار تکرار ترانسفکت شد. تغییر بیان ژن­های Msi۲ ، Numb ، P۲۱ و Bcl-۲ ، ۲۴ و ۴۸ ساعت پس از ترانسفکشن، توسط Real-time PCR ارزیابی شد. از آزمون فلوسایتومتری Annexin V-PI جهت ارزیابی القای آپوپتوز استفاده شد. آنالیز آماری  با آزمون t-test انجام گرفت. یافته ها با مهار ژن Msi۲ ، بیان ژن Numb در رده سلولی K۵۶۲ پس از ۴۸ ساعت به بیش از دو برابر افزایش و متعاقب با آن، بیان ژن P۲۱ به عنوان تنظیم ­کننده کلیدی چرخه سلولی افزایش و بیان ژن Bcl-۲ به عنوان ژن ضد­آپوپتوز کاهش یافت(۰۵/۰ p< ). نتایج[a۲]  آزمون فلوسایتومتری، حاکی از افزایش القای آپوپتوز در سلول های K۵۶۲ ، به بیش از ۵۲% و ۶۰% به ترتیب ۲۴ و ۴۸ ساعت پس از ترانسفکشن بود. نتیجه گیری به نظر می رسد ژن Msi۲ گزینه­ای اختصاصی برای هدف­گیری سلول های لوکمیایی بوده و مهار آن از طریق استراتژی RNAi منجر به القای آپوپتوز در سلول های لوکمیایی می گردد؛ که ممکن است گامی موثر به سوی درمان نهایی لوکمی به شمار آید.

کلیدواژه ها

Key words: Leukemia, Chronic Myeloid, Cell Proliferation, Apoptosis, کلمات کلیدی: لوکمی میلوئیدی مزمن, تزاید سلولی, آپوپتوز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.