کاربرد روش ژئو رادار در مطالعات زمین لغزش (مطالعات موردی زمین لغزش لنج آباد دورود)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: شانزدهمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI16_284
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1652
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرضا نوریزدان

چکیده

زمین لغزش لنج آباد به مساحت 25 هکتار بخشی از پهنه زمین لغزش پشت قلعه دورود به مساحت 27 کیلومتر مربع می باشد. نقطه مرکزی این لغزش دارای مختصات جغرافیایی ′ 1 49° طول شرقی و ′ 26 35° عرض شمالی می باشد. منطقه مورد نظر از لحاظ زمین شناسی بخشی از کمر بند زاگرس مرتفع می باشد که به لحاظ تکتونیکی در یک منطقه فعال لرزه خیزی قرار دارد. گسل های دورود و قارون و راندگی رازان- بابا هر 3سیستم گسله مهم منطقه می باشند که این منطقه را از گذشته به شدت تحت تاثیر خود قرار داده اند که بارزترین نمونه این تنش های محلی خرد شدگی توده های سنگی منطقه ایجاد خطواره از جمله دره های گسله در منطقه می باشد. بررسی های میدانی و مطالعات لرزه خیزی انجام گرفته نشان دهنده آن است که احتمالا بر اثر وقوع یک زلزله با بزرگای بیش از 7 ریشتر باعث بروز این پهنه 2700 هکتاری شده است. از طرفی انجام فر آیند رفتار سنجی بر روی این منطقه و مناطق اطراف با استفاده از داده های رادار و سنجده های Terrasar-x و Invisat برای 2 سال متمادی نشان داده است که توده دارای جابجایی های حداکثر 30 میلی متر در سال می باشد، که بیش ترین این جابجایی ها در دامنه های شمالی مشرف به ایستگاه تقویت برق فشار قوی در مسیر جاده دورود – خرم آباد و در دامنه شرقی در مجاورت روستای لنج آباد می باشد. بررسی های ژئوتکنیکی و تحلیل پایداری شیب در محدوده مورد مطالعه نشان داده است که دامنه فوق تحت بار های استاتیکی پایدار اما با وجود بارهای دینامیکی از جمله زلزله به شدت ناپایدار می باشد. از سویی سازوکار توده لغزشی را می توان یک پهنه با رفتار مرکب و متشکل از انواع حرکات از جمله لغزش چرخشی ، ریزش سنگ و خزش در نظر گرفت. در شرایط فعلی غالبا رفتار توده مورد نظر به شکل خزش با جابجایی حداکثر 30 میلی متر در سال می باشد. به منظور ارزیابی عمق لغزش از فن آوری ژئورادار 1 استفاده شده است. نتایج بدست آمده از تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده نشان دهنده آن است که روش فوق به ویژه در مناطقی با شرایط محل مورد نظر بسیار نتایج قابل قبولی ارائه می دهد. نتایج روش فوق با انجام عملیات حفاری در 4 نقطه از سطح لغزش لنج آباد تایید کننده تحلیل ها و نتایج کاربرد روش ژئورادار در منطقه مورد مطالعه است.

کلیدواژه ها

ژئورادار، زمین لغزش، پشت قلعه دورود، لنج آباد دورود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.