مدلی برای پیش بینی سهم بازار در بازار انحصار دو جانبه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مدل سازی پیشرفته ریاضی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAMFN-10-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیان نجف زاده

گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران

علی محقر

گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران

قهرمان عبدلی

دانشکده اقتصاد، دانشگاه تهران، تهران، ایران

غلامرضا رکنی لموکی

دانشکده ریاضی، آمار و کامپیوتر دانشگاه تهران، تهران، ایران

حسین صفری

گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

تغییر در ساختار بازار، هم از رفتار رقابتی تولید کنندگان و هم از رفتار یادگیری و انتخاب مصرف کنندگان تاثیر می پذیرد و برای بررسی این تغییر یک مدل جامع، مورد نیاز است. در مطالعات سایر محققین، صرفا به مدل سازی ابعاد و ویژگی های محدودی از بازارهای انحصار دو یا چند جانبه پرداخته شده است. بطوریکه، در تحقیقات مختلف فقط رفتار مصرف کننده یا فقط رفتار تولید کننده مد نظر قرار گرفته است؛ یا اینکه صرفا به بازی تحقیق و توسعه در سمت بنگاه یا بازی مربوط به رقابت روی قیمت یا بازی تبلیغات و بازاریابی بسنده شده است. لذا در بررسی یکپارچه این بازارها و مطالعه برهم کنش عوامل دست اندرکار در آنها نیاز به یک مدل جامع وجود دارد. در مدل ارائه شده در این مقاله، برای مدل سازی رفتار رقابتی تولیدکنندگان از نظریه بازی های دیفرانسیلی ودر مورد رفتار مصرف کنندگان از رویکرد مدل سازی عامل محور، مدل های یادگیری تقویتی و یادگیری باور مبنا و الگوی لوجیت برای انتخاب، استفاده شده است. توسط این مدل، تغییرات سهم های بازار تولید کنندگان در یک بازار انحصار دو جانبه ناشی از رفتار های مصرف کنندگان و سیاست های کنترلی تولیدکنندگان بطور توام مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج حاصل از اجرای مدل در یک مثال عددی نشان می دهد که اولا، سهم بازار دو تولید کننده تحت تاثیر مدل یادگیری مصرف کنندگان می باشد، ثانیا، با ساده سازی حتی خیلی جزئی در زیرمدل مربوط به بازنمایی رفتار رقابتی تولیدکنندگان، تغییرات محسوس در نتایج ایجاد می شود.

کلیدواژه ها

مدل سازی بازار انحصار دو جانبه, بازی های دیفرانسیلی, رفتار تولید کنندگان و مصرف کنندگان, دینامیک سهم بازار, برهم کنش های دینامیکی بازار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.