اثر کود زیستی فسفاته بر عملکرد دانه و اجزای آن در ذرت (Zea mays L.) سینگل کراس ۷۰۴ در شرایط تنش کم آبی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله به زراعی نهال و بذر، دوره: 27، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SPPJ-27-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ثریا قاسمی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ایلام

کاظم سیاوشی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ایلام

رجب چوکان

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

کاظم خاوازی

موسسه تحقیقات خاک و آب

عطیه رحمانی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

چکیده

به منظور بررسی اثر کود زیستی فسفاته گرانوله بر برخی صفات ذرت سینگل کراس ۷۰۴ در شرایط تنش کم آبی در منظقه مهران، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام در فصل های زراعی ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل زمان های آبیاری در سه سطح: آبیاری پس از ۷۰، ۱۰۰ و ۱۳۰ میلی متر تبخیر تجمعی از سطح تشتک کلاس A و کود زیستی فسفردار در دو سطح عدم استفاده از کود زیستی فسفردار، استفاده از کود زیستی فسفردار و کود شیمیایی در سه سطح، عدم استفاده از کودشیمیایی فسفردار، مصرف ۴۵ کیلوگرم در هکتار P۲O۵ و ۹۰ کیلوگرم در هکتار P۲O۵ بودند. نتایج نشان داد که مصرف کود زیستی فسفاته گرانوله در شرایط تنش کم آبی (۱۰۰ و ۱۳۰ میلیمتر تبخیر از سطح تشتک) به طور معنی داری عملکرد دانه، اجزای عملکرد و شاخص برداشت را افزایش داد. بیشترین عملکرد دانه (۹۰۹۰ کیلوگرم در هکتار) در شرایط آبیاری بهینه و مصرف کود زیستی و کود شیمیایی بمقدار ۴۵ کیلوگرم در هکتار بدست آمد. در شرایط تنش کم آبی ملایم نیز بیشترین عملکرد دانه (۸۰۹۸ کیلوگرم در هکتار) از همین تیمار کودی حاصل شد. بالاترین وزن هزار دانه (۶/۳۵۶ گرم) مربوط به تیمار مصرف ۴۵ کیلوگرم در هکتار P۲O۵ همراه با کود زیستی فسفاته و شرایط آبیاری بهینه به دست آمد که با مصرف ۹۰ کیلوگرم در هکتار P۲O۵ و مصرف کود زیستی فسفاته و بدون مصرف کود شیمیایی و شرایط آبیاری بهینه اختلاف معنی داری را نشان نداد. بیشترین عملکرد دانه، تعداد دانه در ردیف بلال و تعداد ردیف در بلال در تیمار مصرف ۴۵ کیلوگرم در هکتار P۲O۵ همراه با کود زیستی فسفاته و شرایط آبیاری بهینه به دست آمد که با مصرف ۹۰ کیلوگرم در هکتار P۲O۵ اختلاف معنی داری را نشان ندادند. نتایج این تحقیق نشان داد که مصرف کودهای زیستی حل کننده فسفات منجر به افزایش تحمل گیاه ذرت در شرایط تنش کم آبی و کاهش مصرف کودهای شیمیایی شد.

کلیدواژه ها

ذرت, کود زیستی فسفاته, وزن هزار دانه, عملکرد دانه و تنش کم آبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.