میزان تولید رواناب و رسوب سازندهای زمین شناسی حساس به فرسایش در واحد های کاری همگن در حوزه آبخیز جهرم ؛ مشاهدات و اندازه گیریها در مقیاس شبیه ساز باران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: شانزدهمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI16_105
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 893
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه قانع فرد جهرمی

دانشجوی کارشناسی ارشد رسوب شناسی و سنگ شناسی رسوبی، دانشگاه آزاد اسلا

حمیدرضا پیروان

استادیار پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور

امیر حسین چرخابی

دانشیار بازنشسته پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور

چکیده

سازندهای مارنی ایران بر حسب میزان و نوع مواد تشکیل دهنده آنها دارای اشکال و شدت های مختلف فرسایش بوده و به همین دلیل رسوب زیادی را تولید می کنند. با توجه به این که مارن ه ای حوزه های آبخیز کشور و شهرستان جهرم از نظر خصوصیات فیزیکی ، شیمیایی و ژئوشیمیایی متفاوت می باشند و این عوامل می توانند بر شدت و نوع فرسایش تاثیر داشته باشند، در این تحقیق سعی شده است عوامل مؤثر در فرسایش و رسوب زا ئی اراضی مارنی شناسایی و همچنین با اندازه گیری مستقیم رواناب و رسوب دهی به کمک شبیه ساز باران قابل حمل با سطح بارش 25cm× 25cm ، ارتباط بین ویژگی های فیزیکوشیمیایی و رسوبدهی آنها را تعیین کرد. در این مطالعه، ابتدا نقشه های سنگ شناسی، اقلیم و شیب تهیه گردید و سپس سه نقشه تهیه شده از طریق نرم افزار GIS، در محیط Arc Map تلفیق شده و تعداد 12 واحد کاری بر روی نقشه واحد کاری مشخص گردید. بر اساس نقشه واحد کاری بدست آمده، آزمایش باران ساز با استفاده از شبیه ساز باران در شدت 16,62 میلی متر برساعت ، 47 نمونه با در نظر گرفتن حداقل 3 تکرار، برداشت گردید. پس ازانجام آزمایشات شبیهساز باران، بیشترین میزان ضریب رواناب در سازند های مختلف، در سازند رازک و کمترین آن مربوط به بخش مول سازند گچساران می باشد و بیشترین میزان تولید رسوب در سازند های مختلف، مربوط به سازند آغاجاری و کمترین آن مربوط به بخش مول سازند گچساران است.

کلیدواژه ها

رواناب، رسوب، فرسایش، واحدکاری، شبیه ساز باران، حوزه آبخیز جهرم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.