اثر گازهای جوی سه اتمی بر تراز تابشی در منطقه کویری مرکز ایران

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 37، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-37-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Azimeh Zare

دانشجوی دکتری هواشناسی، گروه فیزیک فضا، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران

Parviz Irannejad

دانشیار، گروه فیزیک فضا، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران

Abbas Ali Aliakbari-Bidokhti

استاد، گروه فیزیک فضا، موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران

چکیده

با پیشرفت در زمینه الگوریتم های انتقال تابش، مدل های عددی متعددی برای بررسی و پیش بینی میدان تابش جو عرضه شده است. در این مقاله، ضمن معرفی مدل انتقال تابش جوی DISORTسانتا باربارا (SBDART, Santa Barbara DISORT Atmospheric Radiative Transfer) که یک مدل تابشی یک بعدی پراکنش چندگانه تخت-موازی (Plane-parallel) است، عملکرد این مدل در برآورد شار تابش خالص سطحی برای شرایط کویر مرکزی ایران مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا با تصحیحات صورت گرفته درمدل و مقایسه نتایج حاصل از مدل با داده های مشاهداتی، دربازه زمانی اوت تا اکتبر ۲۰۰۶، مشخص شد مدل تابشی SBDART در برآورد شار تابشی سطحی کارایی بسیار مناسبی دارد. سپس، با استفاده از مدل به بررسی نقش و اثرگازهای گلخانه ای بخار آب و کربن دی اکسید و نیز اوزون بر شار تابشی در نزدیک سطح زمین و ستون جو پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که به ترتیب تغییر در میزان بخار آب جوی، کربن دی اکسید و اوزون بیشترین تاثیر را بر شار تابشی خالص سطحی دارند. بیشینه تفاوت شار تابشی خالص ناشی از تغییر میزان بخار آب جوی در نزدیک سطح و ناشی از تغییر میزان کربن دی اکسید و اوزون، به ترتیب مربوط به ارتفاع های ۱۰ و۳۰ کیلومتری جو است.

کلیدواژه ها

پراکنش چندگانه تخت-موازی, شار تابشی, مدل تابشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.