تولید رواناب در خاک های آلوده به نفت سفید و گازوییل

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 46، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-46-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیما محمدی

Ph.D. Student, Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University

مهدی همایی

Professor; Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University

سید حمیدرضا صادقی

Professor, Department of Watershed Management Engineering, Faculty of Natural Resources, Tarbiat Modares University

چکیده

ارزیابی کمی تاثیر خاکهای آلوده به مشتقات نفتی بر ویژگیهای فیزیکی خاک برای مدیریت بهینه منابع آب و خاک ضروری است. هدف این پژوهش بررسی تولید رواناب در خاکهای آلوده به نفت سفید و گازوییل بود. بدین منظور متغیرهای زمان آغاز رواناب، ضریب رواناب، تغییرات رواناب نسبت به زمان، و رواناب تجمعی برای خاکهای آلوده به نفت سفید و گازوییل با دو غلظت مختلف تعیین شدند. نتایج نشان داد وجود ترکیبات نفتی در خاک، باعث کاهشی معنادار در زمان آغاز رواناب نسبت به خاک شاهد میشود؛ به طوری که زمان آغاز رواناب از کرت شاهد نسبت به کرت آلوده به گازوییل تاخیر زمانی حدود ۱۲۸ ثانیه را نشان داد. بیشترین ضریب رواناب در تیمارهای آلوده با غلظت بیشتر به دست آمد که باعث افزایش حدود سه تا سه و نیم برابر ضریب رواناب نسبت به کرت شاهد شدند. ارزیابی رواناب در گامهای زمانی مشترک نشان داد رواناب تولیدشده فقط در تیمارهای گازوییل با غلظت کمتر نسبت به تیمارهای نفت سفید با غلظت مشابه افزایش معنادار دارد؛ حال آنکه در غلظت بیشتر تفاوتی معنادار بین این دو تیمار مشاهده نشد. نتایج حاکی از افزایش معنادار رواناب تجمعی تولیدشده در همه کرتهای آلوده در مقایسه با کرت غیر آلوده بود.

کلیدواژه ها

Hydrophobicity, Infiltration, Petroleum compounds, Rainfall, Soil and water contamination

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.