بررسی جذب و کارایی مصرف نور در کشت مخلوط لوبیا (Phaseolus vulgaris L.) و ریحان رویشی (Ocimum basilicum L.)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRY-2-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسر علی زاده

علیرضا کوچکی

مهدی نصیری محلاتی

چکیده

به منظور بررسی جذب و کارایی مصرف نور در کشت مخلوط لوبیا (Phaseolus vulgaris L.) و ریحان رویشی (Ocimum basilicum L.)، آزمایشی در سال زراعی۸۷- ۱۳۸۶ در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و پنج تیمار به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: (۱- کشت خالص لوبیا، ۲- کشت خالص ریحان، ۳- کشت مخلوط نواری چهار ردیف ریحان و دو ردیف لوبیا ، ۴- کشت مخلوط نواری چهار ردیف لوبیا و دو ردیف ریحان و ۵ – کشت مخلوط ردیفی). برداشت گیاه ریحان در دو چین انجام گرفت. در این آزمایش میزان جذب نور در تیمارهای کشت مخلوط به طور معنی داری بالاتر از کشت خالص بود. کارایی مصرف نور لوبیا در کشت ردیفی (۴/۲ گرم بر مگاژول) بالاتر از تیمارهای دیگر بود و کمترین کارایی نور لوبیا درتیمار ۴ردیف ریحان و ۲ردیف لوبیا با ۶/۱ گرم بر مگاژول به دست آمد. در برداشت اول گیاه ریحان، کشت خالص کارایی نور بالاتری نسبت به تیمارهای دیگر داشت (۲۷/۱ گرم بر مگاژول). به طور کلی در چین دوم کارایی مصرف نور در تمامی تیمارها بالاتر از چین اول بود و کشت ردیفی با ۴/۳ گرم بر مگاژول بالاترین کارایی مصرف نور را به خود اختصاص داد. ضریب استهلاک نوری در این آزمایش برای ریحان ۴۷/۰ و برای لوبیا ۵۵/۰ به دست آمد. بالاترین شاخص سطح برگ لوبیا (۳/۴) در کشت خالص حاصل شد. بالاترین شاخص سطح برگ ریحان (۲/۳) در برداشت اول در کشت نواری با ۴ ردیف ریحان و در چین دوم در کشت خالص (۵/۲) بدست آمد.

کلیدواژه ها

ضریب استهلاک نوری, شاخص سطح برگ, کشت مخلوط ردیفی, کشت مخلوط نواری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.