تاثیر سطوح مصرف نهاده بر بانک بذر علفهای هرز در مزارع گندم مشهد

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-3-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 49
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا کوچکی

دانشگاه فردوسی مشهد

مهدی نصیری محلاتی

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

در این تحقیق ترکیب گونه ای بانک بذر علفهای هرز مزارع گندم در سه نظام زراعی کم نهاده، متوسط نهاده و پر نهاده مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور از هر یک از سطوح نهاده ها، دو مزرعه بر اساس میزان مصرف کود های شیمیایی، سموم (بویژه علفکش) و شدت خاکورزی انتخاب و خاک مزارع در ۴۰ نقطه که بصورت سیستماتیک انتخاب شدند تا عمق ۳۰ سانتی متری نمونه گیری شد. نمونه گیری طی دو مرحله در بهار (ابتدای فصل رشد) و پاییز (انتهای فصل رشد) انجام گرفت و بذور موجود در بانک بذر با استفاده از روشهای استاندارد شناسایی و شمارش شدند. بطور کلی در دو تاریخ نمونه گیری و سه سطح نهاده مجموعا ۱۸ گونه در بانک بذر علفهای هرز شناسایی شد که عمدتا از گونه های پهن برگ یکساله بودند. البته تنوع گونه ای بانک بذر بر اساس شاخص شانون بسیار پایین و در کلیه موارد کمتر از یک بود با این وجود بانک بذر نظام کم نهاده در هر دو نمونه گیری نسبت به سایر سطوح نهاده ها تنوع بیشتری داشت. شاخص تشابه سورنسون برای مقایسه ترکیب گونه ای در دو نمونه گیری بیشترین شباهت را بین بانک بذر مربوط به سطوح یکسان مصرف نهاده ها نشان داد و با تغییر سطح مصرف نهاده از شباهت گونه ای بین بانک بذر علفهای هرز کاسته شد. بیشترین اندازه بانک بذر در کمترین سطح مصرف نهاده مشاهده شد و با افزایش مصرف نهاده ها اندازه بانک بذر علفهای هرز بطور معنی داری کاهش یافت. در هر سه سطح مصرف نهاده ها رابطه رگرسیون خطی و معنی داری بین اندازه بانک بذر در ابتدا و انتهای فصل رشد مشاهده شد. شیب خط رگرسیون برای نظام های کم، متوسط، و پر نهاده به ترتیب معادل ۷۷/۰، ۵۴/۰ و ۴۷/۰ بود. این نتایج نشان می دهد که در نظام پر نهاده به ازای هر بذر علف هرز در ابتدای فصل، ۴۷/۰ بذر در بانک بذر انتهای فصل وجود خواهد داشت، به عبارت دیگر در این سطح از مصرف نهاده ها تنها ۴۷% از ساختار بانک بذر در پایان فصل رشد تجدید خواهد شد. بر این اساس نتیجه گیری شد که در سیستم های کم نهاده به دلیل امکان تکمیل چرخه زندگی علفهای هرز، بانک بذر این گیاهان ساختار خود را تا حد زیادی تجدید می کند در حالیکه با افزایش میزان مصرف نهاده ها از جمله علفکش ها، قدرت تجدید ساختار بانک بذر بشدت کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.