بررسی اثر خشک شدن و انجماد بر تولید مثل رویشی

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-5-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 77
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدتقی آل ابراهیم

دانشگاه فردوسی مشهد

محمدحسن راشد محصل

گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

فریبا میقانی

موسسه گیاهپزشکی کشور

محمدعلی باغستانی

موسسه گیاهپزشکی کشور

مهدی نصیری محلاتی

دانشگاه فردوسی مشهد

امیرحسین پهلوانی

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

به منظور بررسی اثر خشک شدن و انجماد بر توانایی تکثیر رویشی ریشه های تلخه (Acroptilon repens) آزمایشی در سال ۱۳۸۳ در موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، بخش تحقیقات علف های هرز انجام گرفت. آزمایش اثر خشک شدن بر تکثیر رویشی ریشه بصورت فاکتوریل با ۴ تکرار بر پایه طرح کاملا تصادفی انجام شد. فاکتور اول (A)، مدت زمان نگه داری در آون ( ۰، ۲۴، ۴۸، ۹۶ و ۱۹۲ ساعت) و فاکتور دوم (B)، دمای نگه داری در آون (۵، ۱۵ و ۲۵ درجه سانتی گراد) بود. آزمایش اثر انجماد بر تکثیر رویشی ریشه بصورت فاکتوریل با ۴ تکرار و در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. فاکتور اول، مدت زمان نگه داری در انجماد (۰، ۲۴، ۴۸ و ۹۶ ساعت) و فاکتور دوم، دمای انجماد (۱-، ۳- و ۵- درجه سانتی گراد) بود. در آزمایش اثر خشک شدن بر تکثیر رویشی ریشه، اثر فاکتورهای تحت بررسی بر درصد آب از دست رفته، تعداد اندام هوایی، وزن خشک، تعداد برگ و طول اندام هوایی معنی دار بود.اما اثر متقابل این عوامل، تنها بر درصد آب از دست رفته، تعداد اندام هوایی و طول اندام هوایی معنی دار بود. با افزایش دما و مدت زمان نگه داری در آون، توانایی تکثیر رویشی ریشه کاهش یافت.بطوریکه در دمای ۵ درجه سانتیگراد پس از ۹۶ ساعت نگهداری در آون و در دماهای ۱۵ و ۲۵ درجه سنانتیگراد پس از ۲۴ ساعت نگهداری در آون تکثیر رویشی ریشه قطع شد. در آزمایش اثر انجماد بر تکثیر رویشی ریشه ها، فاکتورهای آزمایش و اثر متقابل آنها بر تعداد اندام هوایی، تعداد برگ و طول اندام هوایی معنی دار بود. با افزایش دمای انجماد و مدت زمان نگهداری در انجماد، توانایی تکثیر رویشی ریشه ها کاهش یافت. بطوریکه در دمای۱- درجه سانتیگراد پس از ۹۶، ۴۸ و ۲۴ ساعت نگهداری در انجماد تکثیر رویشی به ترتیب کاهش یافت. امادر ۳- درجه سانتیگراد پس از ۴۸ ساعت نگهداری در انجماد و در دماهای ۵- درجه سنانتیگراد پس از ۲۴ ساعت نگهداری در انجماد تکثیر رویشی ریشه قطع شد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.