ارزیابی مکان استقرار شعب بانک ها و موسسات مالی و اعتباری منطقه ۶ شهر تهران با استفاده از تکنیک DEMATEL و فرآیند تحلیل شبکه‎ای‎(ANP)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 45، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHGR-45-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 195
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسنعلی فرجی سبکبار

دانشیار دانشکده ی جغرافیا، دانشگاه تهران

سید کاظم علوی پناه

استاد دانشکده ی جغرافیا، دانشگاه تهران

محمد حسن نامی

دکترای جغرافیای سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز

غدیر عشورنژاد

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشکده ی جغرافیا، دانشگاه تهران

چکیده

ارزیابی وضعیت استقرار مراکز مالی و تجاری، به ویژه بانک ها و موسسه های مالی و اعتباری، دربرابر سایر رقبا را می توان مهم ترین مسئله ی پیش روی بانک ها در راستای بازنگری مجد د درساختار شبکه ی بانکی آنها به منظور کاهش هزینه ها و افزایش بهر هوری دانست. این پژوهشبرای ارزیابی وضعیت استقرار (GIS) به دنبال ارائه ی مدلی در سامانه ی اطلاعات جغرافیاییبانک ها و موسسه های مالی و اعتباری است. برای رسیدن به این هدف ، پس از شناساییمعیار ها و عوامل موثر اقتصادی با توجه به تاثیر گذاری و تاثیر پذیری معیارها از یکدیگر دردنیای واقعی، روش دیماتیل برای شناسایی این روابط مورد استفاده قرار گرفت و پس ازتکمیل پرسش نامه ی مقایسه ی زوجی از سوی کارشناسان، از مدل فرآیند تحلیل شبک ه ایبرای وزن دهی به آنها استفاده شد. از اوزان به دست آمده، بر اساس شعاع تاثیرگذاری (ANP)معیار ها برای مدل سازی فضایی و پهن هبندی منطقه از عملگر جمع جبری فازی استفاده شد. اینفرآیند در منطقه ی شش شهر تهران اجرا شد و از نتایج آن، وضعیت هر کدام از شعب بان کهاو موسسه های مالی و اعتباری به دست آمد. نتایج حاصل در قالب جداول برای مدیران وبرنامه ریزان این امر مهم اقتصادی، بیان کننده ی وضعیت کنونی هر کدام از شعب آنان در برابررقبای دیگر است تا در صورت لزوم، نسبت به اتخاذ تصمیم های بهینه برای سودآوری بیشترراهگشا باشد. بر اساس مشاهدات میدانی، مدل مورد نظر مورد ارزیابی قرار گرفت و از ضریببرای تعیین میزان همگونی میان نتایج به دست آمده در مدل و نتایج مشاهدات c تاو کندال۰را نشان م یدهد که از رابطه ی قوی بین / استفاده شد. نتایج به دست آمده ضریبی برابر با ۷۴۸دو متغیر حکایت می کند.

کلیدواژه ها

بانک و موسس هی مالی و اعتباری, روش دیماتیل و فرآیند تحلیل شبکه های

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.