برنامه‎ریزی راهبردی توسعه گردشگردی تفرجگاه بند ارومیه

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله پژوهش های جغرافیای انسانی، دوره: 46، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHGR-46-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 200
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحسن مطیعی لنگرودی

استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، ایران

فضیله دادورخانی

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، ایران

مریم رضائیه آزادی

کارشناس‎ارشد جغرافیا و برنامه‎ریزی گردشگری دانشگاه تهران، ایران

انور شریفی

کارشناس‎ارشد جغرافیا و برنامه‎ریزی گردشگری دانشگاه تهران، ایران

چکیده

با توجه به اینکه برنامه و طرح­های اجرا شده برای توسعه روستاها، موفقیت چندانی در مشکلاتی چون فقر، بیکاری، مهاجرت روستاییان، سطح بهداشت و...، نداشته است، امروزه برای حل این مشکلات بسیاری از برنامه­ریزان و صاحب نظران معتقدند، یکی از راهکارهای توسعه همه‎جانبه روستاها، گسترش گردشگری در این مناطق است. تفرجگاه بند، یکی از مناطق گردشگری شهر ارومیه، به‎دلیل نزدیکی به شهر و طبیعت زیبایش، نظر گردشگران زیادی را به خود جلب کرده است، ولی به‎دلیل نبود برنامه­ریزی و مدیریت گردشگری، سود اقتصادی چندانی برای ساکنان محلی به همراه نداشته است. با توجه به اینکه هدف هر نوع برنامه­ریزی دستیابی به رفاه و توسعه است، این پژوهش نیز با هدف برنامه­ریزی راهبردی برای توسعه گردشگری در منطقه مورد مطالعه، به‎منظور افزایش درآمد، بالا بردن سطح اشتغال و بهبود کیفیت زندگی ساکنان محلی صورت گرفته است. پژوهش پیش رو از نوع کاربردی است و از لحاظ تحلیل در چارچوب روش­های توصیفی تحلیلی قرار می­گیرد، ابزار جمع­آوری اطلاعات کتابخانه­ای و میدانی است. جامعه آماری پژوهش را سه گروه ساکنان محلی، گردشگران و مسئولان شکل داده‎اند. حجم نمونه با استفاده از روش نمونه­گیری کوکران تعیین شد. تحلیل اطلاعات حاصل از پرسشنامه به‎کمک نرم‎افزار SPSS انجام گرفت، سپس با استفاده از روش SWOT و QSPM، راهبردهایی برای توسعه گردشگری در منطقه مورد مطالعه پیشنهاد شده است. با توجه به نتایج پژوهش، منطقه از شروط اولیه توسعه گردشگری برخوردار است، لذا برای پایداری آثار گردشگری و بهره­مندی از آثار اقتصادی ناشی از این فعالیت در منطقه مورد مطالعه، برنامه‎ریزی و مدیریت گردشگری امری ضروری و اجتناب­ناپذیر است.

کلیدواژه ها

اقتصاد, برنامه ریزی, بند ارومیه, روش SWOT, گردشگری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.