الگوی ساختار سازمانی و عملکرد شرکتهای کوچک و متوسط دانش بنیان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس ملی مطالعات مدیریت و اقتصاد در علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: SPCONF08_157
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طالب بالنده

فارغ التحصیل دکترای مدیریت بازرگانی، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی (ره)، تهران

چکیده

شرکتهای دانش بنیان موتور محرک اقتصاد دانشمحور هستند و ارتقای عملکرد این شرکتها در کنار بهبود مزیت رقابتی آنها، رشد و توسعه ی اقتصادی کشورها را نیز در پی دارد؛ بنابراین مطالعه ی عوامل موثر بر عملکرد این شرکتها امری حیاتی و بااهمیت تلقی میشود که نیازمند توجهی ویژه است. برای بیشتر شرکتهای کوچک و متوسط دانش بنیان که وجه غالب این شرکتها در ایران هستند، نیروی کار متخصص مهمترین ورودی تلقی میشود که درنتیجه اهمیت طراحی ساختار سازمانی را در این شرکتها نشان میدهد. با توجه به این واقعیت، در این پژوهش پرسش اثر ساختار سازمانی بر عملکرد این شرکتها بررسی شد و نتایج پژوهش حاکی از اثر ابعاد مختلف ساختار سازمانی بر عملکرد این شرکتها بود و درنتیجه اهمیت بالای توجه به ساختار سازمانی را در این بخش اقتصادی نمایان میکند. برای گردآوری داده ها، پرسشنامه ای اینترنتی میان جامعه ی آماری مدیران ارشد شرکتهای کوچک و متوسط دانشبنیان مستقر در پارک علم و فناوری پردیس توزیع شد که از میان پاسخهای جمع آوری شده، ۴۷ نمونه ی آماری برای بررسی فرضیه ها استفاده شد. در کنار اهمیت اثر ابعاد ساختار سازمانی که در این پژوهش بخشبندی، تمرکززدایی، تخصصگرایی و سازوکارهای هماهنگی در نظر گرفته شدند، بر عملکرد شرکتهای کوچک و متوسط دانش بنیان، اثر تعدیلگر اندازه به عنوان متغیری اقتضایی نیز بر روابط میان این ابعاد و عملکرد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نهایی نشان میدهند که اثر تعدیلگر افزایشی اندازه بر رابطه ی بخشبندی و عملکرد قابل تایید است اما شواهدی در تایید اثر تعدیلگر اندازه بر سه بعد دیگر حاصل نشد.

کلیدواژه ها

ساختار سازمانی، عملکرد شرکتی، بخشبندی، تمرکززدایی، تخصص گرایی، سازوکارهای هماهنگی، اندازه ی سازمانی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.