ارزیابی و واسنجی برآورد شدت بارش رادار گیلان با استفاده از داده های ایستگاه های زمینی
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 44، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-44-3_014
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 224
نویسندگان
استادیار، گروه کاوشهای جوی، پژوهشکده هواشناسی، تهران، ایران
کارشناس، اداره پیش بینی هواشناسی گیلان، رشت، ایران
رئیس، گروه تحقیقات هواشناسی کاربردی گیلان، رشت، ایران
کارشناس، اداره پیش بینی هواشناسی گیلان، رشت، ایران
کارشناس، گروه تحقیقات هواشناسی کاربردی گیلان، رشت، ایران
چکیده
هدف از این پژوهش، تعیین ضرایب رابطه مارشال-پالمر برای بازتابش رادار هواشناسی گیلان با استفاده از شدت بارش دیدبانی شده است. به همین منظور، ابتدا وایازش توانی داده های بارش رادار هواشناسی (با استفاده از ضرایب پیش فرض در رابطه مارشال-پالمر) بر حسب داده های باران سنج ایستگاه خودکار فرودگاه رشت استان گیلان در یک بازه سه ساله (۲۰۱۲-۲۰۱۵) انجام و ضرایب جدید شناسایی شدند. سپس، با اعمال ضرایب جدید، شدت بارش رادار دوباره محاسبه و مقادیر به دست آمده شدت بارش در هر دو حالت (با ضرایب پیش فرض و جدید)، با استفاده از آماره ریشه مجذور مربعات، با داده های دیدبانی بارانسنج ایستگاه هواشناسی رشت مقایسه شدند. این مقایسه یک مرتبه بر اساس فصلهای مختلف و مرتبه دیگر بر اساس شدت بارشها انجام شد. نتایج بررسی های فصلی نشان از بهبود نسبی برآورد شدت بارش رادار پس از تصحیح ضرایب دارد به گونه ای که برآورد شدت بارش در ماههای مارس تا می (بهار)، ۳۸ درصد و ماه های دسامبر تا فوریه (زمستان) ۲۲ درصد اصلاح شد. طی ماههای ژوئیه تا نوامبر (تابستان و پاییز) تغییر قابل توجهی در برآورد شدت بارش دیده نشد. نتایج به دست آمده برای شدت بارش (بدون در نظر گرفتن فصل ها) نشان داد که پس از اعمال ضرایب جدید، بارش های متوسط و شدید به ترتیب ۲۵ و ۴۷ درصد بهبود داشته اند. این در حالی است که برای بارش با شدت ملایم، تغییری در نتایج بر اساس روش به کاررفته مشاهده نشد. به نظر میرسد تصحیح ضرایب برای بارشهای شدیدتر کاربرد بیشتری دارد.کلیدواژه ها
رابطه مارشال-پالمر, شدت بازتاب رادار هواشناسی, ایستگاه خودکار هواشناسی, وایازشاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.