نقش مشارکت سیاسی و نظام دموکراتیک در شکل دهی فرهنگ سیاسی (مورد مطالعه: شهروندان کرد در منطقه کردستان عراق)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله خط مشی گذاری عمومی در مدیریت، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPA-9-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد مهرگان

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، گروه مدیریت دولتی تهران، ایران.

ابوالحسن فقیهی

گروه مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

ناصر میرسپاسی

گروه مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: مشارکت مردم در امور عمومی مناسبات ویژه­ای را به لحاظ نوع ساختار سیاسی و کارکردهای آن نشان می­دهد که این امر به نوبه خود دیدگاهها و طرز تلقی­های شهروندان رانسبتبه عملکرد نظام سیاسی مشخص می­کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اثرگذاری مشارکت سیاسی در استقرار نظام دموکراتیک، و تعیین ساز و کارهای مشارکتی بر شکل­گیری ارزش های فرهنگ سیاسی شهروندان کرد در منطقه کردستان عراق انجام شده است. روش: این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی (پیمایشی) و از نظر روابط بین متغیرها جزو تحقیقات همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران و معاونین ۱۳ وزارتخانه هستند که براساس فرمول کوکران ۷۳ نفر به عنوان نمونه و با روش نمونه­گیری خوشه­ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده­ها شامل پرسشنامه­های محقق­ساخته برای سنجش متغیرهای مشارکت سیاسی، دموکراسی و ارزش های فرهنگ سیاسی است که بر حسب طیف­ پنج ارزشی لیکرت طراحی شدند. پرسشنامه­ها قبل از توزیع در اختیار ۲۵ نفر خبره قرار گرفت تا از روایی و پایایی آنها اطمینان حاصل شود. داده­های گردآوری شده از طریق آزمون های کولموگروف-اسمیرنف، همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تحلیل شدند. یافته­ها: نتایج آزمون ها نشان داد داده­های جمع­آوری شده دارای توزیع نرمال هستند و بین متغیرهای تحقیق همبستگی قوی، مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین نتایج آزمون تحلیل مسیر متغیرها در حد قابل قبول است. نتیجه­گیری: نتایج بدست آمده حاکی از آن است مشارکت ­سیاسی شهروندان در استقرار یک نظام دموکراتیک موثر است، و فرآیندهای دموکراتیک در شکل­گیری ارزش های فرهنگ­ سیاسی تاثیرگذار هستند.

کلیدواژه ها

مشارکت سیاسی, دموکراسی و فرهنگ سیاسی, شهروندان کرد, منطقه کردستان عراق

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.