بررسی اثرات سمیت سلولی عصاره هیدروالکلی میوه گیاه زغال اخته بر سلول های سرطانی و CHO

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، دوره: 24، شماره: 113
  • کد COI اختصاصی: JR_JMUMS-24-113_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطره رضایی

علوم پزشکی مازندران

محمد شکرزاده

علوم پزشکی مازندران

احمد مجد

علوم پزشکی مازندران

طاهر نژاد ستاری

علوم پزشکی مازندران

چکیده

سابقه و هدف: سرطان یکی از علل عمده مرگ و میر در سراسر جهان می باشد.امروزه تعداد زیادی از داروهای مدرن مورد استفاده در درمان سرطان، بر اساس استفاده آن ها در طب سنتی از منابع طبیعی جداسازی یا مشتق شده اند.گیاه زغال اخته (Cornus mas L) از خانواده Cornaceae کاربردهای دارویی متعددی جهت درمان طیف وسیعی از بیماری ها از جمله سرطان دارد. در این مطالعه اثرات سایتوتوکسیک عصاره میوه نارس و رسیده گیاه زغال اخته بر رده سلول های سرطانی و نرمال مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش ها: عصاره هیدروالکلی میوه نارس و رسیده به روش سوکسله تهیه شد. فعالیت ضد سرطانی در غلظت های متفاوت عصاره (۲۵۰، ۲۰۰، ۱۵۰، ۱۰۰، ۵۰، ۱۰ و ۰ میکروگرم در میلی لیتر) روی سه رده سلولی MCF۷ (سرطان سینه)، HepG۲(سرطان کبد) و CHO (نرمال تخمدان هم ستر) با روش MTT مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار ۱۶SPSS انجام شد. مقایسه های متعدد بین بیش از دو گروه توسط آنالیز واریانسیک طرفه ANOVA و به دنبال آن تست توکی انجام شد. مقدار P کم تر از ۵/۰< P برای تعیین سطح معنی دار بودن بین گروه ها در نظر گرفته شد. یافته ها: یافته های پژوهش بیانگر مهار وابسته به دوز و زمان وهم چنین تفاوت های معنی دار بین میزان (half maximal inhibitory concentration) میوه نارس و رسیده در همه خطوط سلولی بود (۰۵/۰< p). هم چنین میزان IC۵۰ میوه نارس و رسیده سلول های نرمال نیز نسبت به سلول های سرطانی تفاوت معنی داری را نشان داد (۰۵/۰< p). اگرچه سیتوتوکسیسیته میوه نارس نسبت به رسیده بیش تر است. استنتاج: این مطالعه نشان می دهد که عصاره هیدروالکلی میوه Cornus mas L (نارس و رسیده)، تاثیر سیتوتوکسیک قابل توجهی، روی سلول های سرطانی و نرمال دارد و باید بررسی های بیش تری جهت یافتن ترکیبات موثر موجود در عصاره میوه گیاه صورت گیرد تا گامی در جهت یافتن و طراحی داروهای جدید و موثر در درمان سرطان باشد.

کلیدواژه ها

MTT assay, Cornus mas L, cancer cell line, IC۵۰, cytotoxicity, روش MTT, زغال اخته, خطوط سلولی سرطانی, IC۵۰, سمیت سلولی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.