تجزیه و تحلیل صفحه آرایی »روزنامه دولت علیه ایران« در دوره قاجار

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی مطالعات میان رشته ای علوم انسانی و اسلامی ایران
  • کد COI اختصاصی: MAEICN08_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 248
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم شمشیری

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه غیرانتفاعی حکیم ناصر خسرو، ساوه،ایران

حدیث مرادی

فارغ التحصیل کارشناسی دانشگاه گنجینه هنر و معماری کرمانشاه، ایران

پژمان دادخواه

استادیار موسسه آموزش عالی اقبال لاهوری ، مشهد، ایران

چکیده

روزنامه به عنوان یک ابزار اطلاع رسان، جایگاه ویژه ای در افزایش سطح آگاهی جامعه در طول دوران مختلف داشته است . روزنامه های دوره قاجار در میان مطبوعات ادوار مختلف ایران به جهت سندیت و قدمت ، برای مطالعه از اهمیت ویژهای برخوردارند. روزنامه دولت علیه ایران(وقایع اتفاقیه ) که از حیث محتوا و صفحه آرایی های نوآورانه مقبول طبع عوام و خواص جامعه بوده به مرور تکامل یافته و به مثابه یک زبان بصری در مطبوعات مطرح می شود. در این پژوهش تلاش می شود، با بررسی ویژگی های حائز اهمیت در صفحه آرایی مطبوعات این عصر به این مهم رسید که اولین آثار گرافیکی به شکل امروزی با انتشار روزنامه ها در دوره قاجار شکل گرفت . حال این پرسش مطرح است که ارزشهای زیبایی شناسانه در این روزنامه ها و ویژگی های بصری موجود در آنها چیست ؟ با توجه به نتیجه حاصل شده از بررسی های مربوطه ، صفحه آرایی نخستین روزنامه های قاجار همان ویژگی های بصری صفحه آرایی کتابهای خطی ابتدای قاجار را داراست که در آنها کادر و کتیبه فراوان دیده می شود و تقارن مهم ترین اصل در ترکیب بندی عناصر بصری محسوب می شود.و هم چنین در میان روزنامه های این دوره برخی به سبب بهره گرفتن از روش تایپوگرافی یا حروفچینی به جای خوشنویسی و بهره گیری از الگوهای روزنامه نگاری غرب در ستون بندی ، اندازه، سطر و اندازه ی حروف، آغازگر راهی جدید در گرافیک روزنامه های ایران به حساب می آیند.

کلیدواژه ها

صفحه آرایی روزنامه ، هنر دوره قاجار، روزنامه ، روزنامه دولت علیه ایران( وقایع اتفاقیه )

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.