بررسی مقایسه ای روش های ایجاد تعلیق در دو داستان کوتاه از فئودورداستایفسکی و سیمین دانشور (شب های روشن، کلید سل)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس بین المللی زبان، ادبیات، تاریخ و تمدن
  • کد COI اختصاصی: ICLP10_105
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غزل کریمی سنگدهی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه مازندران

نگار باقرزاده فرح آبادی

کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور ساری

چکیده

داستان کوتاه، مانند هر نوع داستانی دیگر، دارای پیرنگی منظم است و همهی عناصر داستانی در آن وجود دارند. تعلیقیکی از عناصر داستانی است که نقشی بسیار مهم در پیشبرد پیرنگ و کشش روایت دارد و از انواع آن میتوان به تعلیقماجرا، تعلیق معمایی، تعلیق شخصیت و... اشاره کرد. نویسندگان با روش های گوناگونی تعلیق را در اثر خود پردازشمی کنند؛ برای مثال از طریق گفت و گو، حال و هوا و فضا، کشمکش، برانگیختن احساسات و... . در پژوهش حاضر، عنصر تعلیق در داستانی کوتاه از داستایفسکی و داستانی از سیمین دانشور، به نامه ای «شب های روشن» و «کلید سل» با روش توصیفی تحلیلی بررسی مقایسه ای شده است. هدف از این پژوهش بررسی شباهت ها و تفاوت های روش دو نویسنده از دو فرهنگ و ادبیات متفاوت در ساخت عنصر تعلیق است و دستاورد حاصل از این بررسی ناظر بر این استکه داستایفسکی و دانشور هر دو، به عنصر تعلیق اهمیت زیادی می دادند و روش های ایجاد تعلیق در داستانهای کوتاهآنان بسیار شبیه به هم است. هردو نویسنده از عنصر گفت و گو و برانگیختن عواطف خواننده، در جهت ساخت تعلیق درداستانهای خود بیشترین بهره را برده اند. از عناصر دیگری که سبب ایجاد تعلیق در داستانهای این دو نویسنده شده است، میتوان به «آغاز پرکشش» که در هر دو داستان کوتاه وجود دارد، «کشمکش» که انواع مختلف آن در داستان های بررسی شده وجود داشته «رویارویی» که اغلب، نقطه ی اوج داستان ها بر پایه ی آن شکل گرفته اند و... اشاره کرد. در بخش انواع تعلیق نیزمهم ترین تعلیق به کار رفته در آثار هر دو داستان نویس، تعلیق ماجراست که خواننده را در موقعیتیقرار می دهد که مدام با خودش میگوید بعد چه خواهد شد؟ و برای رسیدن به پاسخ این پرسش است که به خواندنداستان ادامه می دهد.

کلیدواژه ها

داستان کوتاه، عناصر داستان، تعلیق، سیمین دانشور، داستایفسکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.