پژوهشی بر ارتباط موضوعی نقوش به کار رفته بر سطوح ابینه با متن ادبی آنها در نگاره های شاهنامه ی شاه تهماسب
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: مجله هنرهای زیبا: هنرهای تجسمی، دوره: 20، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JFAVAT-20-2_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 140
نویسندگان
استادیار گروه نقاشی و مجسمه سازی، دانشکده هنرهای تجسمی، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده
نقاشی دیواری از عناصر تصویری به کار رفته در نگارگری است که ذهن مخاطب در مورد نوع ارتباط آن با موضوع نگاره به چالش کشیده میشود. هدف این پژوهش، بررسی رابطهی این عنصر تصویری با دیگر عناصر و دستیابی به کارکرد آن در تعامل با موضوع نگاره بر اساس الگوی سوسوری بوده است.۲۰ نمونه از نگارههای شاهنامهی تهماسبی با نقوش مختلف برای بررسی این رابطه انتخاب شده است. به منظور جمعآوری مطالب، مطالعهی همزمان تصاویر و اشعار داستان در مقاطع مختلف آن صورت گرفته است. یافتههای پژوهش به شیوه کیفی بررسی شده، سپس با روش تحلیلی و تطبیق دال و مدلول و بررسی روابط آنها در سطوح مختلف، به ارائهی ارجاعات و دلالتهای مفهومی در نقاشی دیواریها پرداخته است. در ۱۴ نگاره، نقاشیهای دیواری به طور مستقیم و غیرمستقیم به ابیاتی از اشعار داستان ارجاع دارد. براساس تحلیل صورت پذیرفته، نقشها علاوه بر کارکرد تصویری در جهت ایجاد ساختار ترکیبی مناسب و زیبا، به بیان موضوعی داستان کمک کردهاند. نقاشیهای دیواری، گاه نشانههایی دال بر اتفاقی در آینده هستند، و گاه به فضاسازی شرایط موجود کمک میکنند. همچنین تاکید بر موضعگیری نگارگر مبتنی بر درست و نادرست بودن اتفاق دارد. این ویژگیها سبب روایت تصویری کاملتری از داستان شده است.کلیدواژه ها
نقاشی دیواری, دال, مدلول, دلالت, شاهنامه ی شاه تهماسباطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.