بررسی اثر ریزنمونه و غلظت تنظیم کننده های رشد گیاهی بر کالوس زایی در اکوتیپ های گیاه آنغوزه (Ferula assa-foetida L.)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 54، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-54-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 75
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهتا بهرامعلی

دانش آموخته دکتری بیوتکنولوژی کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات ، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

منصور امیدی

استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات ، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

علی اکبر شاه نجات بوشهری

استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات ، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

محمد جوان نیکخواه

استاد گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

برخی از گیاهان دارویی دارای اهمیتی جهانی و فراگیر بوده و به علت استفاده بی­شمار در حال انقراض هستند. امروزه استفاده از کشت درون شیشه­ای سبب شده است که سرعت تولید و تکثیر گونه های در حال انقراض افزایش یابد. اهداف این پژوهش، تعیین بهترین اکوتیپ، بهترین ریزنمونه کالوس­زایی و همچنین بهترین سطح هورمونی موثر بر صفت­های طول، عرض، ارتفاع و حجم کالوس ریزنمونه­های به دست آمده از گیاهچه­های حاصل از آنغوزه تلخ در کشت درون شیشه می­باشد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با حداقل ۴ تکرار بررسی شده است. با توجه به هدف مورد نظر، ریزنمونه­ها در محیط­های کشت موراشیک و اسکوگ با سطوح مختلف BAP وNAA  قرار گرفتند. پس از ۴۰ روز کشت ریزنمونه­ها در محیط­های حاوی هورمون صفات طول، عرض و حجم کالوس­ها اندازه­گیری شد. مقایسه میانگین­ها نشان داد، ریزنمونه­های ریشه در تیمار ۲ میلی­گرم در لیتر BAP و ۱ میلی­گرم در لیتر NAA بیشترین صفات مورد اندازه­گیری را داشت و کالوس­های مربوط به ریزنمونه­های برگ و ساقه از بین رفتند. در بین اکوتیپ­های مورد بررسی، اکوتیپ کرمان نسبت به اکوتیپ یزد دارای سرعت رشد کالوس بیشتری بودند و با گذشت زمان میزان سرعت رشد کالوس­ها به شدت افزایش یافت. با توجه به اینکه سرعت رشد کالوس اکوتیپ اصفهان کم بود، از پژوهش حاضر حذف گردید.

کلیدواژه ها

اکوتیپ, آنغوزه, جوانه زنی, حجم, کالوس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.