تبیین ابعاد شخصیت نجمالدین رازی در مرصادالعباد با رویکرد نظریه کارن هورنای

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی فرهنگ و ادبیات فارسی
  • کد COI اختصاصی: PLCCONF09_052
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرانک کریمی توچائی

دانشجوی دکتری گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران.

تورج عقدایی

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران

حیدر حسن لو

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران

نزهت نوحی

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان

چکیده

کارن هورنای، ازجمله روانشناسانی است که درزمینه شخصیت، تحقیقات گسترده ای انجام داده وآن را در قالب نظریه روانکاوی اجتماعی ارائه داده است. او با در نظر گرفتن نقش عوامل محیطی واجتماعی در شکل گیری شخصیت، به سه تیپ شخصیتی مهرطلب، عزلت طلب و برتری طلب قائل است.البته هورنای، معتقد است که فرد بهنجار، با هماهنگ کردن این سه گرایش، تعارضات درونی خود راحل میکند. مقاله حاضر، با روش تحلیلی- توصیفی و به شیوه کتابخانه ای انجام شده و درصدد واکاویشخصیت نجم الدین رازی در مرصادالعباد، با تکیه بر این الگوهای سه گانه است. نتایج، نشان میدهد کهرازی در برهه های مختلف زندگی، با توجه به شرایطی که در آن قرار گرفته، حالات روحی و خصوصیاترفتاری تیپ های سه گانه را از خود بروز داده است. ویژگی هایی همچون توجه به خواسته های دیگران،متابعت از دیگران، نیاز به تایید دیگران، نیاز به تکیه گاهی قدرتمند، مهربانی و نداشتن جسارت،نشان دهنده شخصیت مهرطلبی رازی و وابستگی نداشتن به تعهدات بلندمدت، مرموز و پنهانکار بودن،خلوت گزینی، اجتناب از دیگران، خاموشی و رازداری نیز بازتابی از شخصیت عزلت طلب وی است.همچنین، انتقاد از دیگران و خصومت با دیگران، شخصیت برتری طلب او را آشکار می کند. علیرغممحسوس بودن جنبه مهرطلبی شخصیت رازی، نمی توان به طور حتم، وی را در شمار افراد نابهنجاردانست؛ بنابراین، با در نظر گرفتن اینکه رازی یک عارف است، میتوان گفت که ظهور این بعد درشخصیت وی، از اثرات حمله مغول بوده که یک برهه از زندگی رازی را در بر گرفته است.

کلیدواژه ها

شخصیت، کارن هورنای، نجم الدین رازی، مرصادالعباد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.