بررسی عوامل اجتماعی موثر بر عرفی شدن دین (مورد مطالعه : مردم شهر گناباد)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی آسیب های اجتماعی و روانی با تاکید بر علوم رفتاری
  • کد COI اختصاصی: PSYSCONF02_086
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم مختارپور

چکیده

این تحقیق با رویکرد کمی ، به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه به مطالعه ی میزان عرفی شدن و برخی عوامل اجتماعی موثر بر آن پرداخته است . جامعه ی آماری تحقیق ، تمامی شهروندان ۱۵ تا ۶۵ سال ساکن شهر گناباد را شامل می گردد که از میان آنها ۳۸۲ نفر به شیوه ی نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه ی مورد بررسی انتخاب شدند. چارچوب نظری پژوهش ، تلفیقی از نظریه های کارل دابلر و برایان ویلسون است . عرفی شدن، متغیر وابسته ی این تحقیق است و متغیرهای مستقل نیز، علاوه بر متغیرهای زمینه ای، عبارت اند از: ملی گرایی ، علم گرایی ، میزان استفاده از رسانه های همگانی ، نظارت اجتماعی ، تکثرگرایی ، میزان دین داری، و مسوولیت پذیری مدنی . یافته های مربوطبه میانگین عرفی شدن بیان گر آن است که میزان عرفی شدن مردم شهر گناباد در حد متوسط است . هم چنین ، یافته ها نشان می دهد که رابطه ی معناداری بین عرفی شدن با دو متغیر جنیست و خاستگاه اجتماعی وجود ندارد. با این حال، بین عرفی شدن و متغیرهای علم گرایی ، تکثرگرایی ، ملی گرایی ، نظارت اجتماعی و مسوولیت پذیری مدنی رابطه ی مستقیم و معناداری مشاهده شده است . از سوی دیگر، یافته ها نشان می دهد که بین دو متغیر سن و دین داری با عرفی شدن رابطه ای منفی و معکوس وجود دارد. علاوه بر این ، نتایج آزمون مدل در تحلیل رگرسیون چندمتغیره حاکی از آن است که متغیرهای مستقل انتخاب شده در این تحقیق ، در مجموع، حدود ۳۱ درصد از تغییرات متغیر وابسته ، یعنی عرفی شدن، را تبیین و پیش بینی می کنند.

کلیدواژه ها

جامعه شناسی دین ، عرفی شدن، دین داری، شهر گناباد ، برایان ویلسون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.