بحران ویروس کرونا و سوء مدیریت مسئولیت اجتماعی شرکت: تحلیل واکنش کاربران شبکه های اجتماعی به اخبار منفی حول مسائل CSR

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت کسب و کار بین المللی، دوره: 3، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_JIBA-3-10_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قاسم زارعی

دانشیار گروه مدیریت بازرگانی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

حسین رحیمی کلور

دانشیار گروه مدیریت بازرگانی، دانشکده علوم انسانی, دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

ابوالفضل حق وردی زاده

دانشجوی دکترای مدیریت بازرگانی، گروه مدیریت بازرگانی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی, اردبیل, ایران.

چکیده

بحران ویروس کرونا و اثرات زیستی، اجتماعی و اقتصادی آن تاثیر شگرفی بر اکثر کسب وکارها گذاشته است. در این میان، سو مدیریت کسب وکارها در قبال مسئولیت های اجتماعی خود نسبت به بحران پیش آمده و انتشار اخبار منفی در شبکه های اجتماعی می تواند تبعات سنگینی بر آن ها وارد سازد. شبکه های اجتماعی به کاربران امکان می دهند تا تبلیغات دهان به دهان الکترونیکی منفی راجع به شرکت ها ایجاد کنند. برای شناسایی عوامل این رفتار، یک خبر ساختگی راجع به ویروس کرونا و شرکت هواپیمایی ماهان در میان کاربران اینستاگرام توزیع شد تا قصد مشارکت آنها توضیح داده شود. بر این اساس مجموعه ای از متغیرهای توضیحی بررسی شد که شامل آگاهی اجتماعی، آگاهی محیطی، ارزش سودمندی و نگرش نسبت به کامنت و اشتراک گذاری در مورد اخبار منفی CSR می شوند. این پژوهش از نوع توصیفی و پیمایشی بوده و جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان کاربر اینستاگرام دانشگاه های تبریز و تهران می شد. پرسشنامه ها به صورت الکترونیکی و به روش در دسترس توزیع و درمجموع ۴۶۰ پرسشنامه گردآوری شد. تجزیه وتحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS و PLS نشان داد آگاهی اجتماعی بر آگاهی محیطی اثر مثبت می گذارد. هم چنین باوجود آن که تاثیر مثبت آگاهی اجتماعی و محیطی بر ارزش سودمندی تائید شد، اما نتوانست تاثیر معناداری با نگرش به کامنت و اشتراک گذاری نشان دهند. درنهایت نگرش بر قصد رفتاری کاربران تاثیر قابل توجهی داشت، اما اثر ارزش سودمندی بر قصد رفتاری تائید نشد. یافته های این مطالعه می تواند به سازمان های مختلفی که نسبت به مسائل محیطی و اجتماعی احساس مسئولیت می کنند، به واسطه تجزیه وتحلیل رفتار مشتریانشان و پیشنهادهای کاربردی که ارائه می دهد، کمک شایانی کند.

کلیدواژه ها

بحران کرونا, مسئولیت اجتماعی شرکت, تبلیغات دهان به دهان الکترونیکی, شبکه های اجتماعی, اشتراک و کامنت گذاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.