بررسی و تحلیل مدنیت های باستانی با استفاده از کاربرد GIS -RS (مطالعه موردی: محوطه های هخامنشی مرودشت)
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: دوفصلنامه جغرافیای اجتماعی شهری، دوره: 3، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_KJUSG-3-2_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 398
نویسندگان
کارشناس ارشد باستان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کازرون، ایران
استادیار ژئومورفولوژی، دانشگاه هنر اصفهان، ایران
کارشناس ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران
چکیده
امروزه به کارگیری چارچوبهای معرفتی و نظری یک رشته در رشته دیگر به معنای اختلاط میان رشتهها تلقی نمیشود؛ بلکه هرگاه نتوان پارهای از مسائل را در رشتهای جویا شد، یاری گرفتن از رشتههای دیگر، به آشکارسازی موضوع کمک خواهد نمود. با چنین رویکردی در این پژوهش سعی برآن است با توجه به مبانی نظریههایی که تا کنون در علوم جغرافیایی (ژئومورفولوژی) نسبت به استقرار مراکز جمعیتی و مدنیتهای دیرینه در ایران شکل گرفته] چگونگی استقرار جمعیتهای انسانی گذشته ایران در این مکانها بررسی شود. برای نیل به این مقصود، مطالعات اسنادی در حوزه دانش باستانشناسی و نظریههای جدید در حیطه دانش جغرافیا (معطوف به ریختشناسی زمین در استقرار مدنیتهای گذشته) و برداشتهای میدانی همراه شده است. سپس با استفاده از GIS-RS، از طریق تلفیق باندهای طیفی، تفسیر چشمی، بارزسازی تصویر باندهای ۵ ، ۷ و ۱۳ سنجنده لندست ETM+۸ و همپوشانی لایههای وکتوری و رستری اقدام به مدلسازی سه بعدی در تحلیلهای مکانی این محوطهها شده است. نتایج نشان میدهد هرچند دیرینهشناسان در سکونتگزینی مراکز انسانی در گذشته به ابراز عقیده و نظرات مستقلی پرداختهاند که در جای خود ارزشمند است؛ اما در واقع، پارهای از مسائل مانند شناخت فرمهای زمین و یا هویت مکانی که مستعد چنین تمرکزی بوده به درستی روشن نشده است؛ به همین دلیل، آمایش این مراکز به عنوان هویتهای مدنی و باستانی ایران و یا هرگونه مدیریتی در این محوطهها دچار چالشهای عدیدهای بوده است. بارزسازی گذشته این محوطهها که مطمح نظر این پژوهش است، میتواند در مدیریت و برنامهریزی پایدار و حفظ میراثهای گذشته سودمند باشد.کلیدواژه ها
ژئومورفولوژی, باستان شناسی, مدنیت, سیستم اطلاعات جغرافیایی, سنجش از دوراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.