رابطه مدل های ذهنی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با رفتار جستجوی وبی آن ها

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله مدیریت اطلاعات سلامت، دوره: 14، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_HIM-14-5_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا کاظم پور

مربی، علم اطلاعات و دانش شناسی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

مریم ناخدا

استادیار، علم اطلاعات و دانش شناسی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران

مهدیه میرزابیگی

استادیار، علم اطلاعات و دانش شناسی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

نادر نقشینه

استادیار، علم اطلاعات و دانش شناسی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: کاربران در تعامل با نظام های بازیابی اطلاعات، تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله مدل های ذهنی قرار می گیرند. هدف از انجام مطالعه حاضر، تعیین رابطه مدل های ذهنی دانشجویان با رفتار جستجوی وب آن ها بود.روش بررسی: در این پژوهش کاربردی، از رویکرد ترکیبی استفاده شد. جهت شناسایی مدل های ذهنی در مرحله کیفی، از تحلیل محتوای کیفی و ابزارهای مصاحبه نیمه ساختار یافته، تفکر با صدای بلند و مشاهده استفاده گردید. به منظور بررسی رفتار جستجوی وبی در مرحله کمی، روش تحلیل گزارش های تراکنش و ابزار مشاهده مورد استفاده قرار گرفت. سپس رابطه مدل های ذهنی با متغیرهای رفتار جستجوی وبی بررسی شد. جامعه مورد بررسی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بودند که ۶۰ نفر از آن ها به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون Kolmogorov-Smirnov و همبستگی Spearman) در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها: در تحقیق حاضر، ۱۴ جزء مدل ذهنی شناسایی گردید. اغلب دانشجویان (۵۵ درصد) مدل ذهنی ساختاری داشتند. همچنین، ارتباط معنی داری بین مدل های ذهنی دانشجویان با رفتار جستجوی وبی آن ها در متغیرهای طول جلسه جستجو، پیچیدگی پرسش های جستجو و جستجو به زبان طبیعی مشاهده شد.نتیجه گیری: مدل های ذهنی دانشجویان با برخی متغیرهای رفتار جستجوی وب ارتباط دارد. بنابراین، پژوهش در این زمینه امکان درک بهتر چرایی رفتارهای کاربران در موتورهای جستجو را فراهم می کند و می تواند راهگشای مناسبی برای ارتقای نظام های بازیابی اطلاعات باشد.

کلیدواژه ها

مدل ذهنی, رفتار جستجوی وب, موتور جستجو, دانشجویان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.