تحلیلی بر آمایش مناطق مرزی، موردمطالعه : منطقه مرزی ایران و ترکیه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش ملی رویکردهای نوین در مدیریت مرز
  • کد COI اختصاصی: MARZJRL01_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 129
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحیم سرور

استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران.

محمدعلی خلیجی

استادیار گروه شهرسازی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی ، اهواز، ایران

چکیده

زمینه و هدف: آمایش سرزمین یکی از قلمروهای اساسی عملکرد جغرافیای کاربردی است که اغلب با اراده و اختیار خود تعادلهای فضایی و ملی و ناحیه ای را اصلاح و سازماندهی می کند. بدین منظور لازم است که هم شناخت و ادراک مناسبی از کل سرزمین داشت و هم درباره فضا آیندهنگری کرد. بر این اساس، آمایش مناطق مرزی نوعی برنامه ریزی است که نیازهای مناطق مرزی را به یکدیگر پیوند می دهد و راهکاری برای مناطق مرزی معرفی می کند که در آن امنیت و توسعه لازم و ملزوم یکدیگرند. این مقاله باهدف شناخت شاخص های (جغرافیایی ، اقتصادی و اجتماعی ) مناطق مرزی بین کشور ایران و ترکیه و چگونگی ارتباط این عناصر با دیگر عناصر نظام برنامه ریزی کشور انجام گرفته است .روش: روش تحقیق توصیفی تحلیلی و با استفاده از مدل هیبریدی سوات و تحلیل شبکه ای (SWOT-ANP) و در نتیجه سنجش قابلیت ها و محدودیت های آمایش مناطق مرزی به لحاظ توسعه صورت گرفته است .یافته ها: برای حصول بدین مقصود، اقدام به شناسایی نقاط قوت و ضعف (عوامل داخلی ) و فرصت ها و تهدیدها (عوامل خارجی ) گردید و با استفاده از مدل ANP و نیز طیف لیکرت به اولویت سنجی و رتبه بندی عوامل محیط درونی و بیرونی و تعیین ارزش نهایی مجموعه عوامل داخلی و خارجی جهت اولویت بندی و اتخاذ بهترین استراتژی (SO,WO,ST,WT) پرداخته شد.نتایج : نشان می دهد، راهبرد افزایش سهم بازرگانی فراملی بین مناطق کشور ایران و ترکیه مهم ترین راهبرد در توسعه مناطق مرزی دو کشور می باشد و راهبرد مدیریت بهینه منابع زیربنایی و اقتصادی از طریق توسعه فعالیت های مکمل و سرمایه گذاری بین ایران و ترکیه عنوان راهبرد جایگزین می باشد.

کلیدواژه ها

آمایش ، مناطق مرزی، توسعه ، ایران و ترکیه ، SWOT-ANP

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.