بررسی حجم آب کاربردی و بهره وری آب کشاورزی در تولید زیتون در استان قزوین

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات مهندسی سازه های آبیاری و زهکشی، دوره: 24، شماره: 90
  • کد COI اختصاصی: JR_ARIDSE-24-90_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افشین یوسف گمرکچی

بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

نادر عباسی

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

محمد حسین هادی تواتری

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین

چکیده

تحلیل اطلاعات پایه و شناخت جامع و دقیق از عوامل موثر بر تولید در بخش کشاورزی، یکی از مهم ترین و اساسی ترین ابزار برنامه ریزی در بخش کشاورزی است. این پژوهش، با هدف اندازه گیری حجم آب کاربردی باغات زیتون تحت مدیریت بهره برداران در قطب تولید زیتون استان قزوین در سال زراعی ۹۸-۱۳۹۷ اجرا شد. بدین منظور حجم آب داده شده توسط باغداران و عملکرد محصول در باغات زیتون اندازه گیری شد. مقادیر اندازه گیری شده با نیاز خالص آبیاری که به روش پنمن- مانتیث با استفاده از داده های هواشناسی ۱۰ سال اخیر برآورد شدند و همچنین با مقادیر سند ملی آب مقایسه شدند. نتایج پژوهش نشان داد میانگین حجم آب کاربردی در باغات زیتون مورد مطالعه در منطقه طارم، ۶۰۰۶ مترمکعب در هکتار و میانگین بهره وری آب آبیاری در باغات مورد مطالعه ۱۳/۱ کیلوگرم بر مترمکعب و بهره روری آب آبیاری و بارش موثر برابر با ۷۸/۰ کیلوگرم بر مترمکعب بوده است. در این راستا بالاترین شاخص شاخص بهره وری آب کشاورزی، در باغات متراکم زیتون ثبت شده است. نتایج تجزیه واریانس تاثیر روش های مختلف آبیاری بر حجم آب کاربردی و عملکرد زیتون نشان داد روش های آبیاری (قطره ای و سطحی)، اختلاف معنی داری در حجم آب کاربردی و عملکرد باغات زیتون مورد مطالعه نداشته است.

کلیدواژه ها

باغات زیتون, بهره وری آب, راندمان آبیاری, نیاز آبی زیتون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.