جدول زندگی دوجنسی سن (Nysius cymoides (Spinola)(Hem.: Lygaeidae در دوره های مختلف نوری در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-6-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 142
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی ملاشاهی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

احد صحراگرد

گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

جعفر محقق نیشابوری

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران،

رضا حسینی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

حسین صبوری

گروه تولیدات گیاهی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبدکاووس، ایران

چکیده

شاخص­ های جدول زندگی برای مقایسه سازگاری یک جمعیت نسبت به شرایط محیطی و تغذیه ­ای مناسب­ترین معیار هستند. در این پژوهش اثرات سه دوره نوری مختلف ۸:۱۶، ۱۲: ۱۲ و ۸: ۱۶ ساعت (تاریکی: روشنایی) در شرایط آزمایشگاهی (دمای ۱±۲۴ درجه سلسیوس و رطوبت نسبی ۵±۶۵ درصد) بر پارامترهای جدول زندگی سن Nysius cymoides مطالعه شد. نتایج به دست آمده بر اساس نظریه جدول زندگی دوجنسی ارزیابی شد. طول دوره نابالغ در تیمارهای نوری ۱۲ و ۸ ساعت روشنایی نسبت به تیمار ۱۶ ساعت روشنایی کوتاه ­تر بود. دوره­ های قبل از تخمگذاری حشرات کامل (APOP)، مجموع طول دوره قبل از تخمگذاری (TPOP)، میانگین باروری و طول عمر حشرات کامل در سه تیمار نوری اختلاف معنی­ داری نشان دادند. بیشترین (۷/۵۶ تخم) و کمترین (۱/۱۰ تخم) زادآوری به ­ترتیب در تیمارهای ۱۲ و ۸ ساعت روشنایی بود. در تیمارهای ۸، ۱۲ و ۱۶ ساعت روشنایی نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) به ­ترتیب ۰۰۴/۰±۰۱۱/۰، ۰۰۳/۰±۰۴۴/۰ و ۰۰۳/۰±۰۳۹/۰ (بر روز) و نرخ خالص تولید مثل(R۰)  به­ ترتیب ۵۲/۰±۰۲/۲، ۶۵/۲±۰۲/۱۳ و ۱۲/۲±۴۱/۱۱ (نتاج ماده برفرد) به­ دست آمد. میانگین طول یک نسل (T)، ۲۶/۱±۱۱/۵۶، ۵۳/۱±۱۶/۵۷ و ۴۱/۱±۳۲/۶۲ روز به ترتیب در ۸، ۱۲ و ۱۶ ساعت روشنایی بود. امید زندگی (exj)، نرخ بقا (sxj) و نرخ تولیدمثل تجمعی (Rx) در ۱۲ و ۱۶ ساعت روشنایی نسبت به ۸ ساعت روشنایی بیشتر بود. به­ طور کلی دوره­های نوری ۱۲ و ۱۶ ساعت روشنایی شرایط مناسب­ تری را برای پرورش سن N. Cymoides در مقایسه با دوره نوری ۸ ساعت روشنایی فراهم کردند.

کلیدواژه ها

جدول زندگی دوجنسی, Nysius cymoides, دوره نوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.