مکان یابی تغذیه مصنوعی آب زیرزمینی به روش امتیازدهی (مطالعه موردی: حوضه آبریز رودخانه روضه چای)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و دومین همایش ملی مدل سازی و فناوری های جدید در مدیریت آب
  • کد COI اختصاصی: MIWM02_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی حسن زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته علوم و مهندسی آب-مهندسی منابع آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

نورعلی حق دوست

عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

بهزاد حصاری

عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

برای پهنه بندی پتانسیل تغذیه آب زیرزمینی در دشت ارومیه (حوضه آبریز روضه چای) به روش AHP از ۸ لایه با عناوین نفوذپذیری سطحی، ضخامت زون غیراشباع، قابلیت انتقال آبخوان، کیفیت آب زیرزمینی، شیب، کاربری اراضی، فاصله از رودخانه و فاصله تا روستا استفاده شده است. برای وزن دهی از روش AHP استفاده شده و ماتریس دودویی عوامل مختلف برای این منظور ایجاد شد در خروجی اوزان نهایی بیشترین اوزان به ترتیب به نفوذپذیری سطحی، ضخامت زون غیراشباع، قابلیت انتقال آبخوان اختصاص داده شده است. مطابق نتایج پهنه بندی نهایی مستعدترین نواحی به منظور تغذیه آب زیرزمینی نواحی مرکزی دشت هست به نظر می رسد علت آن تاثیر ۳ عامل اولیه (نفوذپذیری سطحی، ضخامت زون غیراشباع، قابلیت انتقال آبخوان) با اوزان بالا و شیب کم آن نواحی با شیب ۰ تا ۲ درصد باشد نواحی غربی و ورودی دشت به علت قابلیت انتقال آبخوان خیلی کم و شیب زیاد و همچنین بالا بودن ضخامت زون غیراشباع در پهنه بندی نهایی کم ترین استعداد را نشان می دهند. با توجه به نتایج پهنه بندی انجام گرفته که بیشترین قابلیت تغذیه مصنوعی باقابلیت های بسیار زیاد و زیاد را در ناحیه مرکز دشت به ترتیب با ۴۵ و ۲۷.۴ کیلومترمربع است و با در نظر گرفتن تمرکز بالای چاه های بهره برداری در مرکز دشت به نظر می رسد تغذیه مصنوعی در این نواحی نسبت به سایر مناطق مناسب تر باشد.

کلیدواژه ها

تلفیق فضایی ، AHP ، GIS ، روش های درون یابی مکانی ، دشت ارومیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.