از اخلاق اجتماعی سازمانی تا پاسخ گویی اجتماعی سازمانی؛ رویکردی جهت استقرار نظام پاسخ گویی اجتماعی سازمانی در سازمان های دولتی ایرانی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEST-7-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 117
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مهدی الوانی

مقصود امیری

کیومرث احمدی

چکیده

زمینه: این پژوهش به بررسی ابعاد اجتماعی عملکرد سازمان ها پرداخته و با تاکید برگذار از مفهوم اخلاق اجتماعی در سازمان به مفهوم پاسخ گویی اجتماعی سازمانی ، از پاسخ گویی اجتماعی سازمانی بعنوان مفر و راهی جهت خروج از بن بست تعاریف و سردرگمی های معناشناختی عملکرد اجتماعی سازمانی نام می برند. در همین راستا در پی بسط این مفهوم و تعریف ابعاد، مولفه ها و نشانگرهای ذیربط آن در سازمان های دولتی ایرانی بوده تا بتوان از این طریق زمینه استقرار یک نظام درجهت ایجاد و افزایش پاسخ گویی اجتماعی سازمانی را فراهم آورد.   روش: پژوهش برحسب هدف از نوع توسعه ای- کاربردی و برحسب روش از نوع همبستگی است که براساس الگوسازی معادلات ساختاری از طریق تحلیل عاملی و با بهره مندی از نرم افزار LISREL و استفاده ازآزمون دوجمله ای به بررسی روابط بین شاخص ها با مولفه ها، مولفه ها با ابعاد و ابعاد با مفهوم پاسخ گویی اجتماعی سازمانی می پردازد. نمونه آماری ۲۱ نفر از نخبگان بوده که به شیوه دلفی، داده ها جمع آوری شده است.   یافته ها: نتایج در نهایت به تایید ۵ بعد،۱۱ مولفه و ۳۵ نشانگر(شاخص) برای مفهوم پاسخ گویی اجتماعی سازمانی و تعریف یک سطح قابل قبول برای آن انجامید به طوری که با رعایت و در دستورکار قرار دادن این نشانگرها در این سطح قابل قبول، بستر جهت استقرار و ارتقای نظام پاسخ گویی اجتماعی سازمانی در سازمان های دولتی ایرانی فراهم می شود.   نتیجه گیری: با توجه به معناداری رابطه ابعاد پیشنهادی با مفهوم مورد نظر و مولفه ها با ابعاد و در نهایت تعداد زیادی از نشانگرها با مولفه ها، می توان مدل جامع و متشکل از ابعاد و مولفه و شاخص را برای این مفهوم نوین در سازمان های ایرانی بالاخص سازمان های دولتی ارائه نمود.

کلیدواژه ها

Corporate social responsibility, Corporate social responsiveness, Social ethics, Structural equations, اخلاق اجتماعی, پاسخ گویی اجتماعی سازمانی مسوولیت پذیری اجتماعی سازمانی, معادلات ساختاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.