شناسایی عوامل موثر و پیامدهای رفتارهای غیردانشگاهی در میان استادان دانشگاه

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEST-7-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اصغر پور عزت

آرین قلی پور

الهام حیدری

سمیرا ندیر خانلو

مجید سعیدی نژآد

چکیده

زمینه: وجود انتظارات خاص از دانشگاهیان به دلیل دارا بودن وظایف و ماموریت های حساس و ویژه در جوامع، تاثیر گذاری رفتارهای آنها را دوچندان می کند. از این رو بروز رفتارهای غیردانشگاهی در میان آنها علاوه بر تاثیر مستقیم بر تجربیات تحصیلی، کیفیت یادگیری و ادراکات دانشجویان از دانشگاه، می تواند تاثیرات غیرمستقیم گسترده ای نیز در سایر حوزه های جامعه داشته و اعتبار و وجهه دانشگاه را به مخاطره اندازد. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله ضمن بررسی دیدگاه های استادان نسبت به رفتارهای غیردانشگاهی، علل بروز این رفتارها و پیامدهای آن بررسی شده است.   روش کار: در این مقاله، با توجه به ماهیت پژوهش، از روش تحلیل تم و برای جمع آوری داده ها از مصاحبه استفاده شده است. همچنین برای نمونه گیری ، روش گلوله برفی مورد استفاده قرار گرفته است.   یافته ها: پس از بررسی ادبیات تحقیق و مصاحبه با ۳۲ نفر از استادان یا خبرگان آگاه، ۷ عامل به عنوان مهم ترین علل بروز رفتار غیردانشگاهی در دانشگاه های ایران شناسایی شد که عبارت انداز؛ ساختار نامتناسب دانشگاهی خصوصا نظام ارزیابی و ارتقاء اساتید ، مشکلات مالی و عدم امنیت شغلی، عدم استقلال دانشگاه و عدم مشارکت در امور جامعه، عدم وجود هویت مشخص دانشگاهی ، عدم آشنایی با رفتارهای غیردانشگاهی و دانشگاهی، ضعف شخصیت و مسائل اعتقادی و فرهنگی. همچنین با توجه به نتایج تحقیق می توان گفت تاثیر پیامدهای رفتار غیردانشگاهی در سه سطح فردی، دانشگاهی و کلان(جامعه) قابل بررسی است.   نتیجه گیری: بدون شک علمی شدن فرهنگ دانشگاهی، تعریف و شفاف سازی هویت دانشگاهی برای استادان و دانشجویان، اصلاح نظام ارزیابی و ارتقاء استادان، ارزش قائل شدن برای شئونات اخلاقی، اصلاح نحوه جامعه پذیری دانشجویان، تلفیق معیارهای فرهنگی-اخلاقی و علمی-آموزشی و بازپردازی چهره های اخلاقی تاریخ حوزه و دانشگاه، می تواند راه گشای اصلاح وضع موجود دانشگاه ها باشد

کلیدواژه ها

Non-academic behavior, Academic ethics, Professional ethics., رفتار غیردانشگاهی, اخلاق دانشگاهی, اخلاق حرفه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.