اخلاق در پژوهش: چیستی خودعلم ربایی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEST-13-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 115
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین اترک

چکیده

زمینه: این مقاله در زمینه اخلاق پژوهش به ماهیت و چیستی یکی از سوء رفتارهای پژوهشی به نام خودعلم ربایی یا سرقت علمی از خود می پردازد. سرقت علمی یا علم ربایی به نسبت دادن اثر دیگران به خود و انتشار آن به نام خود گفته می شود که خودعلم ربایی یا سرقت علمی از خود یکی از انواع آن است. برخی از مسائل مطرح در این مقاله عبارت است از: خودعلم ربایی چیست و چه انواعی دارد؟ انتشار مجدد آثار پیشین خود تحت چه شرایطی جایز است؟ نتیجه گیری: برخی از نتایج به دست آمده در این تحقیق عبارتند از: خودعلم ربایی به انتشار دوباره کل یا بخشی از آثار منتشر شده پیشین خود بدون ارجاع مناسب به آنها گفته می شود. انتشار مجدد، پژوهش تکه شده، بازیابی متن از انواع خودعلم ربایی هستند. از آنجا که در سرقت از خود معنا ندارد، پیشنهاد می شود به جای اصطلاحات «سرقت از خود» یا «خودعلم ربایی» از اصطلاح «انتشار مجدد» استفاده شود. پژوهشگران و مولفان به هنگام استفاده از آثار منتشر شده پیشین خود باید ارجاع مناسبی به آنها بدهند و آن را به اطلاع خوانندگان، سردبیران و مسئولان نشر برسانند. در صورت استخراج چند مقاله پژوهشی از یک موضوع مانند رساله دکتری یا طرح پژوهشی و همپوشانی آنها با یکدیگر مراتب را به اطلاع سردبیران نشریات برسانند. از انتشار مجدد عین مقالات منتشر شده در کنفرانس ها باید پرهیز شود.

کلیدواژه ها

Ethics of research, Plagiarism, Self-plagiarism, Duplicate publication, اخلاق پژوهش, سرقت علمی, خودعلم ربایی, انتشار مجدد, پژوهش تکه شده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.