نقش مشارکت اجتماعی شهروندان در مدیریت شهری (مطالعه موردی : شهرداری بستک)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی عمران، معماری، هنر و طراحی شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCACS05_0167
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 96
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد الطافی

دانشجوی ارشد مدیریت شهری – کارمند شهرداری بستک

ریحانه صداقت

دانشجوی کارشناسی فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه یاسوج

مرتضی ایرانمنش

کارشناسی حقوق - شهردار بستک

چکیده

در اکثر کشورها با افزایش سریع جمعیت شهرنشین در دهه های اخیر و به وجود آمدن مشکلات پیچیده شهری، مدیریت شهریبا چالش های جدیدی روبه رو گردید و از این رو توجه به مشارکت شهروندان در اداره امور شهرها در حرکت به سمت شکلگیری نهاد اجتماعی به عنوان مسئله اساسی مطرح شد.در دهه های اخیر با توسعه و رشد فضایی و کالبدی شهرها و همچنینافزایش جمعیت آنها بخصوص در کشورهای در حال توسعه مشکلات و مسائل عدیده ای گریبان گیر شهروندان و مدیران شهریشده است. از این رو شهرداری ها و مدیران شهری به منظور مقابله با این مشکلات ناگزیرند وظایف، فعالیت ها و به طور کلیرویکرد و جایگاه خود را متناسب با این مسائل ارتقاء و بهبود دهند. در این راستا طی دهه های اخیر، بسیاری از نگاه پایین بهبالا به استراتژیهای برنامه ریزی بر ترویج نوعی نگرش مشارکتی به منظور تشویق مدیریت و برنامه ریزی از تاکید بر اجتماعاتمحله ای و نظارت بر اقدامات توسعه ای تاکید داشته اند. با توجه به شرایط موجود هدف اصلی پژوهش ارائه نقش مشارکتاجتماعی شهروندان در مدیریت شهری در شهرداری بستک (استان هرمزگان) با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی می باشد.بررسی ها نشان می دهد دیدگاه سیاستگذاران نسبت به جلب مشارکت واقعی شهروندان و همچنین گرایشهای شهروندان نسبتبه مشارکت، در سطوح مختلف و به شکل های متفاوتی نشان داده می شود. در تمامی الگوهای موجود، سطوح بالاتر مشارکت،نشان از توزیع واقعی تر قدرت دارد و در سطوح پایین، مشارکت تنها نمایشی ظاهر فریب از باور به مشارکت است که در عملهیچ نقشی را برای شهروندان قائل نمیشود و تصمیمات مربوط به مسائل آنان و محیط زیستشان بدون دخالت (و گاه حتیاطلاع) آنان اتخاذ می شود و در نتیجه انگیزهای را نیز برای مشارکت شهروندان در مراحل بعدی اجرا و ارزیابی باقی نمی گذارد.یافته ها و نتایج این پژوهش حاکی از آن است که کشمکش بیشتر بر سر راه تحقق شهروندی در عمل به عنوان یکی از مولفههای اصلی جامعه شهری مدرن می باشد که اغلب برنامه ریزان و مدیران شهری را دچار سردرگمی و اختلاف نظر کرده است. براین اساس در این مقاله، الگوها و چالشهای موجود را جهت روشنگری برنامه ریزان و مدیران شهری شناسایی نموده ایم و با ارائهبرخی از مهمترین راهبردهای عملی برای تحقق مشارکت شهروندان در امور شهر به کشمکش آنان پاسخ داده ایم.

کلیدواژه ها

مشارکت اجتماعی ، مدیریت شهری، بستک، شهروندان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.