مشخصه یابی ساختاری فولاد زنگ نزن رسوب سخت شونده و ارزیابی اثر فرایندنیتروژن دهی پلاسمایی دما پایین

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: بیست و سومین همایش ملی مهندسی سطح- دومین کنفرانس آنالیز تخریب و تخمین عمر
  • کد COI اختصاصی: ISSE23_077
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رئوف رحیم زاده

دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی اصفهان،

فخرالدین اشرفی زاده

ابوذر طاهری زاده

چکیده

فولاد زنگ نزن PH۱۷-۴ کاربرد گسترده ای در صنایع دریایی و توربین ها دارد و بهبود رفتار سایشی وخستگیآن مورد توجه قرارگرفته و نیتروژن دهی پلاسمایی یکی از راهکارهای مقابله با این مکانیزم های تخریب است.هدف از مطالعه حاضر، مشخصه یابی ریزساختاری این فولاد و نقش نیتروژن دهی پلاسمایی دمای پایین بر خواصسطحی آن (زبری و سختی) با هدف امکان سنجی بهبود رفتار خوردگی خستگی برای مطالعات بعدی بوده است. بدین منظور، فرایند نیتروژن دهی پلاسمایی در دمای °C ۴۰۰ به مدت ۱۰ ساعت و در دمای °C ۵۰۰ بهمدت ۵ ساعت انجام شد. ارزیابی های ریزساختاری نشان داد که پس از عملیات آنیل انحلالی در دمای °C ۱۰۵۰به مدت ۳۰ دقیقه ریزساختار کاملا مارتنزینی فوق اشباع از مس می شود. پس از نیتروژن دهی در دمای °C ۴۰۰ریزساختار مارتنزیت پیرسازی شده بدست آمد. لایه نیتروره به صورت یکپارچه نفوذی با ضخامت حدود μm۵ / ۱۲ در دمای °C ۴۰۰ و ضخامت بیشتر در °C ۵۰۰ حاصل شد. ارزیابی فازی نمونه های نیتروژن دهی شده نشانداد که لایه نیتروره در دمای °C ۴۰۰ متشکل از مارتنزیت منبسط شده بود، در حالی که عملیات °C ۵۰۰ سببتشکیل نیتریدهای کروم و آهن شد. یافته های موید آن بود که با افزایش دمای نیتروژن دهی، زبری سطح بهواسطه کندوپاش سطحی و تشکیل نیتریدهای بیشتر، افزایش می یابد.سختیسنجی نمونه ها بیانگر افزایش چشمگیر سختی تا HV ۱۸۲۰ شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که با توجه به مشخصه یابی صورت گرفته و نیزایجاد سختی بالا درسطح و چقرمگی مناسب درمرکز قطعه به دلیل پیرسازی حین نیتراسیون، استفاده از فرایندنیتروژن دهی پلاسمایی دماپایین ممکن است بتواند راهکاری برای بهبود رفتارخوردگی خستگی فولاد - PH۱۷-۴باشد.

کلیدواژه ها

فولاد زنگ نزن رسوب سختی شونده PH۱۷-۴ ؛ نیتروژن دهی پلاسمایی؛ لایه نیتروره؛ زبری؛ ریزسختی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.